Проф. Ангелов: Причината за умирането от коронавирус са хроничните заболявания на българите

Проф. Ангелов: Причината за умирането от коронавирус са хроничните заболявания на българите

Причината за умирането от коронавирус са хроничните заболявания на българите и там трябва да положим усилия. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в предаването „Годината“ по Дарик радио. По думите му нацията ни има лоша здравна характеристика. „Да, нашата нация има проблеми, допълни здравният министър.

„Това е коварното на този вирус. Когато този вирус се залепи образно казано за един човек, който има хронично заболяване, то усложнява протичането на хроничното заболяване и води до причината за неблагоприятният изход на това заболяване. Именно за това аз казах на един от брифингите – ще го повторя и пред вас-. Не искам българските граждани да бъдат излекувани, искам да бъдат здрави. Именно в тази посока ще положим усилия да предложим този план за здравето на нацията, която да наситим със здравни събития от раждането на човека до неговата смъртта“, каза още Костадин Ангелов.

Според него здравеопазването в България не е лошо. „То, сравнено със здравеопазването ЕС, е изключително достъпно и то навременно достъпно“, изтъкна министърът.

Според него думата на 2020 г. е „позитивен“ в недобрия смисъл на тази дума.

„Лекарите са приблизително 30 хил. души, зъболекарите са около 7500, фармацевтите са също толкова. Професионалистите по здравни грижи са около 45 хил. души. Общопрактикуващите лекари са около 4500 души. Става въпрос за една многолюдна армия, която когато действа като един ще се справи с това предизвикателство, пред което сме изправени“, каза още проф. Костадин Ангелов.

Много лесно можем да затворим абсолютно всичко, но хората вече психически не издържат – нашата цел е да затворим максимално много опасности, каза министърът на здравеопазването. По думите му целта е намаляване на темпа на разпространение на заразата.

„В основата на нашите решения не стоят политически виждания и политически решения“, изтъкна още здравният министър.

„В медицината и в такъв тип световна криза не можем да изведем онези математически правила, които вие очаквате. Това е непредвидимо. В нито един момент не можем да прогнозираме поведението на вируса, за да можем да изведем правила. Всеки един политик не иска държавата да е затворена. Всеки един политик иска българските граждани да са здрави, свободни“, каза още Ангелов.

Той посочи, че когато отсреща има наука, когато има медици, когато има специалисти, които казват аргументирано, точно ясно, то политиците трябва да се вслушваме в гласът на науката.

„Не може само от един показател да изкараме извод и резултат в действията. Имаме над 17 показателя“, заяви още Костадин Ангелов.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *