Правителството зарадва пенсионерите с еднократна помощ над 100 лева

Правителството зарадва пенсионерите с еднократна помощ над 100 лева
43 Shares

По 120 лева еднократна помощ ще получат близо 390 хил. пенсионери за храна през април. Това ще са хората, които пенсии или сборът от сумата им заедно с добавките и компенсациите към тях са от 300,01 до 369 лв. Сумата ще се преведе по банков път или в пощата.

Все още се уточнява как ще се получи помощта. Засега един от вариантите е те да се дават по банков път или в пощенските клонове, както се получават и пенсиите. Окончателното решение ще бъде определено със заповед.

“Взехме решение да се изплащат еднократни суми, за да намалим административните разходи. Списъците ще бъдат предоставени от Националния осигурителен институт, а средствата ще бъдат изплатени през Агенцията за социално подпомагане”, обясни преди дни социалната министърка Деница Сачева в интервю за “24 часа”.

Първоначално държавата предвиждаше помощта от 120 лв. да е под формата на ваучери. Опозиция и синдикати обаче казаха, че хората в селата нямат достъп до големите магазини. Другото опасение бе, че по този начин една от най-уязвимите групи ще бъде изложена на допълнителен риск в пандемията, докато се реди на опашки за ваучерите. “Чухме мнението на всички, които критикуваха тази идея”, обясни Сачева.

Пенсиите на около 14 хил. бивши военни и полицаи, възползвали се от ранното пенсиониране в последните 5 г., пък ще бъдат преизчислени и ще се вдигнат от 1 септември 2021 г.

Изчислението на намалението на първата пенсия е за хората, които ще получават и втора от частните фондове. Заради по-ранното си пенсиониране военни и полицаи с осигуровки в частните фондове вече получават пенсия от държавата, но намалена с 20%.

Втора пенсия ще получат, след като навършат нормалната пенсионна възраст.

От догодина влиза в сила новата формула за намаление на държавната пенсия, която включва като фактори 12-процентната осигуровка от държавата и годините без вноски в частните фондове. Тя ще е около 9% намаление на пенсията от НОИ. Така пенсиите на военни и полицаи ще бъдат преизчислени по нея и ще се увеличат.

Facebook Comments

43 Shares

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *