Д-р Велизарова: Помнете ми думата! Поредният пик на болестта ще е след празниците

Д-р Велизарова: Помнете ми думата! Поредният пик на болестта ще е след празниците

„Мога да кажа, че въобще не сме информирани като общество за COVID-19. И, ще ме извините, но виновни за това сте медиите. Защото вие, за вас лошата новина е най-добрата новина. Защо трябваше да давате в началото пресконференциите на Щаба?“, попита доц. д-р Светлана Велизарова, ръководител на детската клиника в болница „Св.София“, водещият на btv Антон Хекимян.

„Най-характерният симптом е загуба на обоняние и вкус. Температурата винаги я има – 87% от пациентите“, посочи тя.

И добави, че при такъв момент, ако се започне адекватна терапия, може да не се стигне до усложнения. А част от тях са свързани с ниската сатурация на кислорода. Нарушава се възможността за газообмен на белите дробове, посочи още специалистът.

И изтъкна, че генетично заложено е при българите да празнуват и да се събират. Традиционно пазаруват и в последния момент подаръците за празниците. Затова е голяма опасността след 21 декември да има наплив на хора по магазините.

„Българинът, каквото и да му кажеш, обича празниците, Това ни е генетично заложено. Мислите ли сега на 21 като се пусне всичко, че моловете няма да се пръснат по шевовете? Помнете ми думата – поредният пик на заболеваемостта ще е след Йордановден.“, предупреди д-р Велизарова.

И при ваксините срещу COVID-19 е същото като с началото на пандемията, оказа се. Според нея – ние вече сме разделени по темата като общество.

„Истината е една, че ние нямаме информация. Основното изследване за Pfizer, трета фаза, ще излезе утре, т.е. ние официално черно на бяло го нямаме. Предполагам, че въз основа на това Европейската агенция по лекарствата ще вземе своето информирано решение.

От там нататък, ние трябва да имаме много добра разяснителна кампания, и разчитам на вас да го направите“, завърши тя.

Източник: plovdiv24

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *