Асен Василев: В бюджета за 2021 г. е заложено най-бедните хора в държавата да платят увеличението на заплатите на чиновниците

Асен Василев: В бюджета за 2021 г. е заложено най-бедните хора в държавата да платят увеличението на заплатите на чиновниците

кадър 7/8 тв

Бюджетът на държавата ни за идната година е надценен в приходната му част, тъй като в него има ръст на приходите с около 10%, а разходната част е увеличена още повече в сравнение с приходната. Въпросът е къде отиват разходите. Заложено е вдигане на пенсиите с 50 лева до март – до изборите. Заложено е едно драстично увеличение на разходите за държавната администрация във всичките й форми. Т.е. хората от администрацията трябва да са много доволни, за да гласуват “правилно”. Заложено е вдигане на минималната работна заплата, което всъщност означава, че там идва вдигане на данъците. Т.е. най-бедните хора, които са на минимална заплата ще трябва да платят за заплатите на държавната администрация и това увеличение. Реално като мерки за здравните заведения, за бизнесите са заложени жълти стотинки.

Това коментира в ефира на 7/8 тв Асен Василев, бивш министър на икономиката.

Трябва да можем да разграничим здравната криза от икономическата. Това нещо го направиха успешно в Словакия. Те организираха масово тестване на хората и в рамките на два уикенда изтестваха цялото население на страната. Хората, които не искаха да се тестват, бяха принудени да си стоят вкъщи и да не излизат, под карантина. Така се установи, че 1% от населението е болно. Карантинираха засегнатите заедно със семействата им, а останалите продължиха да работят. По този начин постигнаха две неща – високата смъртност и заболеваемост не се случи и второ – здравите продължиха да работят, останаха отворени заведения и магазини. Имаха ограничения, но незначителни, като тези през лятото. И има най-вече предвидимост за бизнеса, посочи той.

Когато има видимост какво се случва със заболеваемостта и контролираш този процес, когато има предвидимост на това как ще изглежда икономическия процес, тогава бизнеса може да си направи сметката и да вземе адекватни решения. А ние караме с 200 км/ч, само че не гледаме през предното стъкло, а в огледалото за обратно виждане и така се опитваме да се ориентираме какво се случва, коментира Василев.

Зимата ще бъде тежка. Една адекватна мярка е мораториума върху кредитите, тъй като това са пари, които бизнеса може да използва за разходи, за заплати. Други неща, които могат да се направят е да се изчисти здравната система от вируса, за да започне да функционира нормално, посочи той.

Когато хората огладнеят, няма да си стоят вкъщи. Когато изборът ти се свежда до това дали да си нахраниш децата или да спазваш мерките, изборът е ясен. Това ще ни вкара в криза, която няма да е до март, а до следващата зима или до още по-тежка криза, смята икономистът.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *