Млада лекарка от Бургас отказа да лекува пациенти с COVID, ето какво й се случи

Млада лекарка от Бургас отказа да лекува пациенти с COVID, ето какво й се случи

Първото дисциплинарно уволнение на лекар, заради отказ да преглежда болни с COVID-19 ще стане факт в УМБАЛ „Дева Мария” в Бургас.

Лекарят, който е в нарушение на дълга си и е престъпил законите на хуманността, е д-р Дюрия Иляз – кардиолог, пише Флагман.бг, позовавайки се на служители на университетската болница, с които през последния месец д-р Иляз била в постоянни конфликти.

„Колегата е постъпила на работа при нас преди два месеца, имахме достатъчно случаи със заболели от коронавирус, в национален мащаб епидемията вече се разгаряше. Няма как тя да не е била наясно, че ще се налага да работи с пациенти с такава диагноза”, възмущават се лекари и медицински сестри от болницата.

„Няма да коментирам тази тема”, заяви категорично д-р Иляз по телефона, а след секунда-две колебание добави, че не може да говори, защото шофира, след което затвори телефона си.

Днес тя не е дошла на работа.

Колегите ѝ твърдят, че още при първата необходимост от кардиологична консултация на болен с коронавирус, д-р Иляз категорично отказала да влезе в отделението и да свърши работата си. Впоследствие спряла изобщо да ходи на работа, без да дава обяснения на екипа.

От ръководството на УМБАЛ „Дева Мария” потвърдиха информацията и заявиха, че заради „системни нарушения на трудовата дисциплина и неявяване на работа д-р Иляз е в процедура по дисциплинарно уволнение”.

„В тежката ситуация да абдикираш от задълженията си да лекуваш, за нас е недопустимо, защото носим първо отговорност към живота на пациентите, след това нашата професия е и средство за прехрана“, заявиха от ръководството.

Случаят с кардиолога д-р Иляз е прецедент за болницата. До този момент всички лекари, медицински сестри и санитари с готовност и желание участват в битката с коронавируса, пише Факти Бг

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *