Акад. Богдан Петрунов: Въпреки ваксината, 1-2 години трябва да спазваме мерките

Акад. Богдан Петрунов: Въпреки ваксината, 1-2 години трябва да спазваме мерките

Ваксина има, но докато не определим характера на имунитета, 1-2 години ще трябва да продължим да спазваме мерките – носене на маски, миене на ръцете, избягване на социален контакт.

Това заяви в ефира на bTV акад. Богдан Петрунов от Българската академия на науките.

По думите му ваксините срещу COVID-19 като тази, разработена от Pfizer/BioNTech доказано намалява броя на тежките случаи на инфекцията, но дори изпитанията върху 40 000 души не могат да дадат бързо отговор на въпроса дали препаратът предотвратява разпространението на вируса.

Петрунов обаче бе категоричен – имунизацията трябва да обхване колкото се може повече хора.

“Няма бързо създаване на ваксината. Тя е създадена на база на платформа, разработвана 4-5 години. Има налични грамадни проучвания, преди да бъде създадена тази РНК платформа”, коментира акад. Петрунов.

По думите му няма основание да се смята, че ваксината може да предизвика отключване на тежки автоимунни заболявания. Според академика се прави грешка между “реактивност” и “странични реакции”. Петрунов увери, че е нормално да има 5-10%, та и по-висок процент пациенти със зачервяване, главоболие или температура, докато страничните реакции са с много по-сериозно въздействие върху организма и не са толкова чести.

“Всички трябва да бъдат с дълбокото съзнание, че трябва да бъдат имунизирани. Всички здрави хора от 16-18 г. без клинични прояви, без тежки вторични заболявания могат спокойно да бъдат имунизирани, но това трябва да се обсъди с личния лекар”, посочи още ученият.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *