Шестима са починали при тестването на ваксината на Pfizer

Шестима са починали при тестването на ваксината на Pfizer

Шест души са починали при тестовете на ваксината, разработена съвместно от американската компания ”Pfizer” и германската ”BioNTech“. Това се посочва в документ, публикуван на уебсайта на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), съобщи ТАСС.

„Има шест смъртни случая през отчетния период (2 смъртни случая във ваксинираната група, 4 в плацебо групата)“, се казва в документа. Отбелязва се, че в групата, получила ваксината, един участник с атеросклероза и затлъстяване е починал три дни след първата доза от лекарството, а друг участник е претърпял сърдечен удар 60 дни след прилагането на втората доза и три дни по-късно е регистрирана смъртта му.

В групата с плацебо двама души са починали от инсулт и инфаркт, като причината за смъртта на още двама участници не е установена. Половината от починалите във всички групи са над 55 години.

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) е насрочила среща за 10 декември, за да одобри ваксината, разработена от ”Pfizer“/“BioNTech“. Фирмите подадоха заявление за одобрение на 20 ноември.

По-рано беше съобщено, че американските власти очакват да започнат да ваксинират жителите на страната срещу коронавирус на 11 или 12 декември. И все пак ваксината не поражда „никакви конкретни опасения за безопасността“, заяви американският регулатор, цитиран от АФП.

Данните от 38 000 американски участници в изследването разкриват “благоприятен профил на безопасност, без да са установени конкретни опасения за безопасността, които да попречат на издаването от EUA на разрешение за спешна употреба”, се казва в документа на FDA.

Реакциите, класифицирани като “тежки”, са по-чести след втората доза и по-редки при участници на възраст 55 и повече години. Има някои нежелани събития, класифицирани като „сериозни“ – най-високата степен.

Има четири случая на парализа на Бел – не много сериозна форма на лицева парализа, която по принцип отзвучава – в групата на ваксините и нито един в групата на плацебо.

Консултативната група ще разгледа и какви допълнителни проучвания ще трябва да предприемат производителите след издаване на разрешителното.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *