Българин в Пекин: Тук няма ограничения, моловете са пълни, училищата също са присъствени

Българин в Пекин: Тук няма ограничения, моловете са пълни, училищата също са присъствени

Хората в Китай вече се върнаха към нормалния си начин на живот, включително в Пекин. Например, един от моловете тук беше пълен до краен предел вчера, училищата също са присъствени, практически вече никой не работи онлайн.

Това коментира в сутрешния блок „Денят започва“ по БНТ Тодор Радев, журналист в радио Пекин.

В Китай все още няма обявен единен национален план за ваксинация. Вероятно всяка област ще взима самостоятелно решение, но това е обяснимо защото все пак това е голяма страна. Ваксинацията ще прочете на три етапа, в зависимост на степента на риск. Най-напред са хората на първа линия – служителите в болниците, митниците… Във втория етап ще бъдат включени високо рисковите групи – възрастни хора, деца, хора с хронични заболявания. През третия етап ще се ваксинират останалите хора.

Още през октомври в град близо до Шанхай е започнала вид пилотна програма за масова ваксинация. Ваксината се поставя в две дози в интервал от 14 до 28 дни и струва около 100 български лева, обясни още журналистът.

Китайската здравна каса е съобщила, че няма възможност да покрие финансовата стойност за всички, така че ваксинацията няма да е безплатна.

Китай работи изцяло върху свои разработки на ваксина, като очакванията са капацитетът да достигне до 1 млрд. дози догодина. Предимството на китайската ваксина е, че за разлика от тези на „Пфайзер“ и „Модерна“ не е нужно да бъде съхранявана при много ниски температури, което прави транспортирането ѝ много лесно, обясни още Радев.

Кметът на Ухан действително си подаде оставката, но тя не беше приета. Отстранени от длъжност са секретарите на партийните организации в Ухан и Хубей, срещу един от тях са повдигнати обвинения, но те не са само заради пандемията, потвърди българският журналист.

В Китай много се акцентира върху употребата на традиционната китайска медицина, свързана с билкови лекарства, особено при хора, които нямат силно изразени симптоми. Предполагам, че на тази основа ще се появят лекарства, смята Радев.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *