Лишават хората под карантина от правото да гласуват!

Лишават хората под карантина от правото да гласуват!

„ЦИК не може да излезе извън изборния кодекс и възможностите за гласуване – в законодателството не е предвидено да има алтернативни способи на гласуване.

Трябва да се опази здравето на избирателите, ще бъдат предвидени мерки, които да ограничат заразяването на избиратели в СИК“.

С тези думи започна участието си в предаването „Беновска пита“ Александър Андреев, председател на ЦИК.

„Ако се запази обстановка на епидемия, може да доведе до това определени български граждани да не могат да упражнят избирателните си права, това не прави изборите незаконосъобразни. Граждански дълг е да се пази здравето на други членове на обществото дори да съм лишен от това да упражня едно право“, обясни той.

„На 7-ми изтича срокът, в който се подават заявления за участие в обществена поръчка за доставка на машините електронно гласуване. До 3-4 месеца са сроковете, за да се позволи доставката на машините“, обясни Андреев.

„Болните и карантинираните от ковид имат пълни изборни права да гласуват. Депутатите трябва да вземат решение – дали да не бъдат ограничени някои права при пандемична обстановка, но не може да се отнемат конституционни права. Има реална опасност да нарушим правата на болни и карантинирани“, обяви по-рано пред същата телевизия математикът проф. Константинов.

Той очаква на парламентарните избори през 2021 г. да гласуват между 2,5 млн. и 3,5 млн. българи. Припомни, че най-малко на избори у нас се е гласувало за Европейски парламент – 1,9 млн. души, а през последните години най-голямото число е 3,6 млн. гласоподаватели.

„Намаляването на активността ще бъде поради пандемия, причините ще са различни. А хората от СИК как ще броят бюлетините, как ще се дезинфекцират? Трябва да осигурим безопасността и правата на избирателите и членовете на избирателни секции. Депутатите трябва да вземат решение – дали да не бъдат ограничени някои права при пандемична обстановка, но не може да се отнемат конституционни права. Има реална опасност да нарушим правата на болни и карантинирани“, посочи проф. Михаил Константинов, пише standartnews.com

Канал 3, Лупа бг

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *