Кантарджиев обяви: Руската ваксина е много добра, но няма как да ползваме нея!

Кантарджиев обяви: Руската ваксина е много добра, но няма как да ползваме нея!

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обяви, че репродуктивното число на коронавируса е паднало под единица (това означава, че не трябва да се очаква увеличаване на заразените). Пред БНТ Кантарджиев заяви, че наложените ограничителни мерки дават вече резултат и изтъкна:

„Резултатите от тази седмица са доста благоприятни. В София за 14 дни имаме едно намаляване на случаите с около 20-25%, което е благодарение на мерките, и че хората се осъзнаха. Засега нещата вървят добре. Репродуктивното число е, че 10 души заразяват 7-9, а не заразяват 20 човека (б.р. – това означава репродуктивно число от 0.7-0.9). Целта е намаляване на общия брой и натиска върху системата на здравеопазването и успокояване на хората. Ето че когато не се критикуваме, мерките сработват и на Нова година можем да си позволим да се срещнем с едно или две приятелски семейства. Никулден ще празнуваме със семействата си, но ще избягваме контакти с по-възрастните – тях трябва да ги поздравим по телефона.“

Само ден по-рано – вчера, математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов съобщи, че репродуктивното число все още е над 1.0. Според него то е 1.08, т.е. 10 заразени предават вируса на 11 човека.

Според Кантарджиев обществото бива настройвано срещу ваксините. „Господин, който не е лекар, говори за странични ефекти на ваксините. Ако не си лекар, как ще говориш за епидемиология? ЕС хвърля огромен ресурс, държавата хвърля огромен ресурс – не виждате ли министърът колко пъти излиза, какви комисии се направиха, план се направи, купиха се на -70 градуса фризери. Създаде се един щаб, който трябва да осигури плановата ваксинация. Изведнъж излиза някой и казва: „Да, ама тия ваксини са изследвани на млади хора, а не на възрастни, които трябва да се ваксинират. Явно колегата не е чел“, възмути се Кантарджиев.

Професорът оцени и руската ваксина като много добра, но отчете, че няма как да си я сложим, защото нe e призната от Европа. „Руската ваксина е много добра, защото Русия има много развита вирусология“, категоричен беше проф. Кантарджиев. „Ваксината не е призната от европейската регулация, но ако по някакъв начин отидеш в Русия и си уредиш да си сложиш“, обясни професорът единствения път да се сдобием с такава.

Кантарджиев обясни, че от двете готови руски ваксини, едната е на базата на аденовирус, като след 20 дни се поставя втората доза.

„Но да се фукаш и да кажеш хорските ваксини не са хубави, чакайте нашата, но я няма – поне хорските ваксини имена имат сега“, разкритикува той митологията, че вече има българска ваксина. По думите му вече 10 години чакаме от същата лаборатория на БАН ваксина срещу грип.

Проф. Кантарджиев счита, че българите са се научили да спазват мерките по трудния начин: „Обществото само узря, но по трудния начин – когато вече знаеш за починали близки, колеги, познати. Можеше да има много по-малко смъртни случаи, ако септември не се подигравахме на докторите и носехме маски. Не знам защо хората бяха заблудени така. Познавам лекари, които пет пъти си смениха мнението от началото на пандемията“.

БНТ, Мигнюз

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *