Доц Кунчев проговори ще има ли пълно затваряне на бизнеса!

Доц Кунчев проговори ще има ли пълно затваряне на бизнеса!

Ако не се вземат мерки и опашките и блъсканиците продължат в големите магазини за подаръци и коледна украса, ограниченията ще се разширят и ще обхванат и тези търговски обекти, както моловете. Това предупреди главният здравен инспектор Ангел Кунчев, след като през уикенда се появиха множество снимки в социалните медии на препълни с хора магазини за коледна украса.

Снимки на опашки и без спазване на дистанция имаше и от коледния базар в градинката пред Народния театър в София, както и от големите магазини за хранителни продукти.

„Аз не мога да разбера философията защо няма нито един представител на РЗИ, който да глобява и да оказва контрол? Бога ми, трябва ли някой да ти стои на главата, за да ти казва, че е опасно?“, коментира още Кунчев.

Той е категоричен, че ако тези големи магазини се окажат огнища на COVID-19, те ще бъдат затворени като част от едно следващо затягане на мерките.

„Това е отговорност на собствениците и управителите на тези търговски вериги. Те трябва да вземат мерки, защото иначе ще спрат работа“, коментира Кунчев.

Въпреки това обаче според него изпълнението на мерките зависи най-вече от самосъзнанието на гражданите. В конкретния случай роля играят и управителите на магазините, които не са взели мерки за разпръскване на хората и спазване на мерките.

Кунчев напомни, че това дали на 21 декември ще бъдат разхлабени мерките, зависи от това дали ще има значим спад в броя на новорегистрираните случаи на заразата.

„На 21 декември – всичко може да се реши, с акцент на детските градини, които най-много затормозяват обществения живот. Работата на кафенетата и ресторантите ще зависи от това какво ще се постигне. Трябва ли да стигаме до полицейските методи на Турция с пълната блокада – никой не иска това“, заяви главният здравен инспектор.

Според Кунчев, макар в момента да се отбелязва лек спад при заразените, все още е рано да се правят изводи. В студиото на bTV той показа и графики на разпространението в Европа, които показват, че страната ни не е сред най-тежко засегнатите от заразата в момента.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *