Доц Ангел Кунчев попари надеждите за отваряне на държавата на 21 декември!

Доц Ангел Кунчев попари надеждите за отваряне на държавата на 21 декември!

Ще започнем поетапно отваряне, според броя на заразените, каза главният държавен здравен инспектор

„На 21 декември ще започнем поетапното отваряне на бизнеси, няма как всичко да се върне постарому изведнъж“. Това каза главният държавен здравен инспектор доц.Ангел Кунчев. Той подчерта, че кафенетата и ресторантите ще заработят отново при драстично спадане на заболеваемостта – до 300 за 14 дни. В момента, след наложените мерки от седмица, се отчитат 597 болни на 100 хил.души за 14 дни.

„На 21 декември всички бизнеси няма да тръгнат, но ще започнем поетапно да възстановяваме работата им. Ще останат затворени тези обекти, където се събират много хора. Ако успеем да смъкнем заболяемостта до такава степен, че да постигнем сериозни резултати, ще махнем всичко. Ако успеем да смъкнем на 300 на 100 000 заболяемостта, ще можем да отворим кафенета и ресторанти, но при спазването на дистанция, носене на маски. Средната заболяемост за 14 дни трябва да е около това ниво. Това намаляване на заболяемостта ще доведе до намаляване на смъртността. Склонни сме да отворим и яслите и градините при такива стойности“, коментира пред Дарик доц.Ангел Кунчев.

„Хората искат яснота и предвидимост, но при един нов вирус не може да има план и предвидимост. Това е илюзия. Не може да се сложат граници на заболяемост. Не знаем какво ни очаква – дали ще има трета вълна, колко ще трае имунитетът и дали преболедувалите могат пак да се заразят. Няма как да се предвиди нещо, в което не сме се сблъсквали”, допълни той.

Доц.Ангел Кунчев подчерта, че в момента от коронавирус се лекува 7 хил.пациенти, а 500 от тях са в интензивни отделения. „Ако бяхте казали на някой здравен министър, че ще вкарате 500 души в интензивни отделения, щеше да ви каже, че това е невъзможно. Но стана, защото няма накъде. Всички се убедиха, че се учим докато работим и се учим от грешките си“, уточни той.

Някъде до средата на януари се очаква да се сложи първата ваксина срещу коронавируса у нас. България ще използва седем ваксини, за които Европейската комисия е вложила пари, за да бъдат произведени, каза още Ангел Кунчев и допълни, че всички страни в Европа поръчват и седемте ваксини. 1,55 % от количествата, които е поръчала ЕК, ще бъдат доставени у нас, обясни той.

Доц. Кунчев посочи, че трябва да минат трите фази за изследване на ваксината, за да е безопасна, това се прави за тези ваксини, които ще се прилагат у нас. По думите му, към този момент не се обмисля вариант, при който на българска територия да може да се влиза само с поставена ваксина. Ваксинирането ще е доброволно и безплатно, посочи доц. Кунчев, но подчерта, че е възможно да се появят изисквания от страна на други държави, авиокомпания или работодатели, да се представя документ за поставена ваксина.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *