В наша болница вместо лекари и сестри лекуват кмет, икономист и кинезитерапевт

В наша болница вместо лекари и сестри лекуват кмет, икономист и кинезитерапевт

Бедствено! Такова е положението в общинската болница в Свищов. Там лекари и сестри няма – болните там се обслужват от рехабилитатори и кинезитерапевти…

Ето как пловдивският адвокат Тодор Кръстев коментира ситуацията:

“В болницата на Свищов положението щеше да е комично, ако не беше толкова жалко, трагично и безнадеждно. В Ковид отделението тежко болните се обгрижват от кмета на града, който вече също е болен, и двама доброволци – икономист и кинезитерапевт, които правят почти всичко – мерят и свалят температура, свалят високо кръвно, изчисляват сатурация, включват апаратура и следят показанията. Разнасят и дават лекарства, пренасят болни и т.н.

Наглежда ги единствената сестра, а как да лекуват, получават инструкции по телефона от лекар. Да, звучи като някакъв филм на ужасите, някакъв хорър отвсякъде. Но за съжаление е абсолютна реалност. Не знам. Но в едно съм сигурен. След като свърши този кошмар, на двамата доброволци някой медицински университет трябва веднага да издаде дипломи за лекари. Защото, убеден съм, ще бъдат повече лекари от стотиците, които учат в МУ на Плевен, а са оставили на фронта в Свищов двама млади хора без медицинско образование, да се оправят сами.”

COVID отделението е на първия етаж с 15 легла. За по-малко от месец през него са преминали около 70 пациенти, а тяхното лечение преминава без лекар в отделението – 25 дни за болните се грижи медицинска сестра, влязла доброволно в отделението – тя се разболява и на мястото й идва друга медицинска сестра, която също се оказва с коронавирус, предаде bTV. Пациентите се оказват без грижи на медицинско лице, като доброволец влезе и кметът на Свищов, който обаче заболява и е под карантина. Той разказа, че е влязъл, за да подкрепи морално единствената медицинска сестра, грижила се за болните.

“Беше ад в отделението, имаше ситуация вечерно време с пациент с висока температура, който не се повлияваше от лекарствата и се наложи с лед да сваляме температурата”, казва кметът Генчо Генчев.

В болницата идва на помощ и кинезетерапевт, който също асистира на медицинска сестра. Присъства на смърт на пациент, като сам е слагал кислородната маска и е следял монитора.

Временно изпълняващ длъжността управител на общинска болница Илиян Венков също влиза в отделението заради липсата на лекари. Той обясни, че има частична визитация от специалисти, но във вътрешното отделение са все хора на пределна възраст със заболявания.

Доктор инфекционист от Сливен денонощно пък е на телефона в помощ на бедстващото отделение. Кметът и болницата искат да се командироват лекари, алармирали са и отговорните ведомства.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *