Докато хората умираха по стълбите на болници, Корнелия Нинова е била със задух на болнично легло!

Докато хората умираха по стълбите на болници, Корнелия Нинова е била със задух на болнично легло!

Емоционалният и психически момент е труден. Още не мога да преживея смъртта на хората. Това заяви в тв предаване лидерът на БСП Корнелия Нинова, която, след като преболедува коронавирус, стана доброволец. „2-3 дни подред умираха хора, с които предните дни съм била. Не мога да свикна с това. Иначе физически работата е издържлива“, добави тя. „Като доброволец правя това, което ми наредят лекарите.

Чистим помещенията, дезинфекцираме коридори и помещения, раздаваме храна на болните, преобличаме ги, помагаме им да се хранят, чистим легла, сменяме чаршафи. Следобед се изнасят биологични и токсични отпадъци в чували. Има ред“, каза Нинова. Запитана дали тя е на снимката, разпространяваща се във фейсбук, Нинова отговори положително. „Това съм аз в ковид отделението на Окръжна болница“, уточни тя. „Бях в болница, видях много от уморените лекари, медсестри и санитари и реших, че като изляза, ще помогна с каквото мога. За жалост правихме опити в парламента и не се прие закон за доброволчеството. Процедурата е строга, подписват се няколко вида документи, декларации“, каза Нинова.

Относно обвиненията на някои хора, че това, което прави, е ПР, лидерът на БСП заяви: „Бих им казала – заповядайте! Има достатъчно работа за всички. Елате само един ден. Като видите очите на лежащите в отделението, ще си смените мнението. Недостатъчно кадри, уморени хора…“. „Аз видях трите страни на ковид-кризата. Бях болна от К-19 и знам каква е битката, беше трудно. Бях на системи със задушаване, болки, треска. Бях от страната на болните хора. Сега съм на страната на тези, които се грижат за болните.

Виждам труда и усилията. Отделно съм председател на парламентарна група и най-голямата опозиционна група – там, където взимаме решенията“, заяви Нинова. „Днес депутат от ГЕРБ си позволи сарказъм по отношение на доброволчеството. Призовавам ги да дойдат само за един ден там“, каза тя. По думите й, ако дойдат само за един ден, депутатите от ГЕРБ ще осмислят внимателно гласуването и няма да го правят механично, а ще се замислят доста по-обстойно какви решения да взимат. „Трябва да решим въпроса с лекарите и медсестрите, със заплащането и развитието им. Заплатите им да не зависят ситуационно и да се чудят дали ще получат увеличение или не, да не се настройват един срещу друго.

Призоваваме да има държавна наредба за определяне на ззплащането на хората в здравеопазването. Тоест те да са гарантирани, че имат базов доход“, уточни лидерът на БСП. Тя разкритикува и поведението на Борисов. „Искаме в България да се спазват закони. Няма премиер в Европа, който 1 година да не е стъпвал в парламента, особено в криза. Всяка седмица премиерът в европейските страни са в парламентите, информират какво се случва. Обсъждат се и се взимат решения. Тук нищо подобно“, коментира Нинова. „Борисов дава интервюта от фейсбук и от джипа си – така не се управлява държава държавнически“, категорична бе тя.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *