Ню Йорк Таймс: Хората, прекарали Ковид са застрашени от загуба на зъби!

Доктор от Париж ни посече: Замълчете с глупостите за вируса, в България още нищо не сте видели

Хората, страдащи от COVID-19, могат да загубят зъбите си, пише The New York Times, позовавайки се на показания на пациенти и лекари.

По-конкретно изданието разказва историята на 43-годишната жителка на щата Ню Йорк Фара Хемили, която е страдала от коронавирус през пролетта. През ноември тя почувствала, че един от зъбите й започва да се клати, на следващия ден пада. В същото време жената не чувства болка. Преди този случай, за периода, изминал след смяната на млечните зъби с постоянни, тя не е загубила нито един от тях.

Въпреки че няма ясни доказателства, че коронавирусът може да доведе до загуба на зъби, Хемили, след разговор с хора, страдащи от същото заболяване, установява, че някои от тях, като нея, са загубили зъби и също така са почувствали повишена чувствителност на венците.

Преди да се зарази с коронавирус, Хемили имала проблеми със зъбите. Зъболекар, когото тя посетила след загубата на зъба, установил значителна загуба на костна маса поради злоупотреба с тютюнопушене. В същото време нейна приятелка от общността на възстановените във Facebook заяви, че 12-годишният й син, който не е имал проблеми със зъбите, е загубил един от постоянните си зъби няколко месеца след заболяването. Други членове на групата също пишат за загуба на зъби без кървене – например една жена е загубила зъб, докато е яла сладолед, друга, когато е почиствала зъбите си.

Според пародонтолог от университета в Юта е изключително рядко зъбите да изпадат сами от гнездата, но съществуващите проблеми със зъбите могат да се влошат в резултат на коронавируса.

Уилям Лий, президент и медицински директор на Фондация „Ангиогенезис“, организация с нестопанска цел, която изследва здравето и заболяванията на кръвоносните съдове, отбеляза, че загубата на зъби без кръв е необичаен случай, показващ, че нещо се случва с кръвоносните съдове на венците.

Новият коронавирус причинява щети чрез свързване с протеина ACE2, който е повсеместен в човешкото тяло. Той се намира не само в белите дробове, но и в нервните и ендотелните клетки. Следователно, отбелязва д-р Ли, възможно е вирусът да увреди кръвоносните съдове в тъканите, които поддържат зъбите при оцелелите от COVID-19. Това може също да обясни защо тези, които са загубили зъбите си, не изпитват болка.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *