Изписаха 37-годишният Борислав Плеснев от болницата в Пловдив и той почина

Изписаха 37-годишният Борислав Плеснев от болницата в Пловдив и той почина

Кадър ФБ храм “Света блажена старица Матрона Московска“ в Пловдив”

Нова трагедия в Пловдив. Млад мъж в разцвета на силите си е починал 2 дни, след като е изписан от болницата

37-годишният пловдивчанин Борислав Плеснев загуби битката с COVID. Богословът е издъхнал два дни след изписването му от МБАЛ “Св. Пантелеймон” (бивша Втора градска), пише “24 часа”.

Търсел е медицинска помощ, когато се е прибрал у дома, тъй като не се е чувствал добре, но не я получил навреме. Починал е в неделя вечерта.

“Вече съм вкъщи”, пише на 27 ноември Плеснев.

“Стаите в Ковид отделението, където се намирам, са едни 20 квадратови клетки, без въздух отникъде, сбити и наблъскани с какви ли не неща… Гадна работа, нямам търпение да се махна.”, пише Плеснев във Фейсбук на 26 ноември.

Как се е стигнало до фаталния край, разказва неговата близка приятелка д-р Диана Тагарева във фейсбук: Ето пълния текст на публикацията й:

“Потресена съм от това, което се случи. Плача, не само защото тъгувам за приятел, а и от безсилие и гняв. Борето беше изписан от Втора градска в петък. 1-2 дни преди това ми се обади, че се чувства много неспокоен, че не може да спи, че прави “паник-атаки”. Тъй като е под лекарско наблюдение, се доверих, казах му да помоли за диазепам, за да поспи. На другия ден са го изписали. Вчера бях дежурна и той ми звънна към 15ч, че отново е с “паник-атака”, че е звъннал на 112 и му е отказано посещение. Той беше с тежък задух – поемаше си въздух на всяка дума, имаше тахипнея, между 30 и 40 вдишвания в минута. Чрез 112 се свързах с колегите от Координационния център в Пловдив и ги помолих да го посетят. След около час е отишъл лекар, който, без да измери сатурация, му направил диазепам.

Притесних се, казах му да извика такси и с майка си веднага да отиват в Спешно приемно на Втора градска. Там са го прегледали и са го изпратили вкъщи. Почти се успокоих. Свърши ми дежурството и се прибрах. Не му се обадих, защото реших, че вероятно греша, след като е прегледан от двама лекари. По-късно, може би към 22 ч. видях, че е публикувал във ФБ и че не спи, и отново знъннах. Задухът и тахипнеята се бяха утежнили и ми каза, че преди половин час е извикал Спешна помощ и сега ги чака.

Уплаших се вече съвсем, говорих и с майка му и им казах веднага да викат такси и да отиват в Спешното на Хирургиите. Не знам колко пъти още говорих ту с него, ту с майка му, докато тръгнат. Няма и 15 мин. и се обади Доби и плачеше. Нямаше добър обхват, почти нищо не чувах, само отделни думи през плач – кома, сърцето спря. Реанимирали са го, но вече много късно. Сега разбирам гнева на хората срещу лекарите, но го разбрах в директен сблъсък и със загубата на скъп приятел.
Почивай в мир приятелю, сега си при Своите. Искрени и дълбоки съболезнования към близките, за непрежалимата им загуба.

Борислав е завършил специалност “Теология” в Пловдивския университет, бил е олтарник в храм “Св. Матрона” под тепетата.

“Всички от клира, които го познаваха, са потресени. Беше невероятно добър и скромен човек. Истински вярващ. Мисионер. Даваше духовен пример не само на богомолците, но и на свещениците. Мога да определя живота му като монашески”, каза отец Радослав. Погребението на Борислав Плеснев е утре.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *