Доц Сотир Марчев разкри какво трябва да правим всеки ден, за да се предпазим от КОВИД

Доц Сотир Марчев разкри какво трябва да правим всеки ден, за да се предпазим от КОВИД

Недоспиването, нездравословното хранене, заседналия начин на живот и стрес, са причината за хипертонията и слабия имунитет. Това заяви пред БНТ кардиологът доц. д-р Сотир Марчев.

Спортувайте у дома – гимнастика, упражнения. Сърдечноболните трябва да се натоварват физически 30-40 мин. на ден – упражнения, работа по градини и т.н, разкри още експертът.

„Хората, които спят под 6 часа имат по-голям риск от проблеми с кръвното и сърцето. Защитните сили се активират на сън“, категоричен бе доц. д-р Марчев.

„Контактът с близките също е важен за сърцето – може да е чрез интернет или по телефона. Броят близки контакти удължават живота“, сподели кардиологът.

„Психиката влияе много на имунитета. Движението, сънят, здравословното хранене и слънцето подобряват и здравето на сърцето, и имунитета“, заяви още доц. д-р Сотир Марчев.

„Здравословно хранене е приемем на зеленчуци, пълнозърнест хляб, варива“, допълни кардиологът.

„Сърдечно болните ще боледуват от коронавирус малко по-дълго от здравите хора – около 14 дена. Трудното дишане е проблемът при коронавируса и сигнализацията за хоспитализация“, разкри експертът.

„Две седмици след изписване от болница и излекувани от коронавирус, е добре да не извършваме тежки физически упражнения“, завърши доц. д-р Сотир Марчев.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *