Доц Кунчев: Търсим санитари със заплата 3 000 лева, но никой не иска да започне!

Доц Ангел Кунчев попари надеждите за отваряне на държавата на 21 декември!
1K Shares

Ние сме доста напред по смъртност, дължи се на характеристиката на населението. Но смъртта при ковид е ясна.

Три пъти и половина се е увелича смъртността при последния месец. Това се дължи на пандемията. Заплатата на санитар в ”Пирогов” е 3000 лева. А в момента се търсят 80 санитари. Никой не иска да работи. Това каза д-р Ангел Кунчев по БТВ.

Нашето виждане е, че ако сработят мерките и успеем да постигнем дори задържане на растежа на заболеваемостта, ще дадем възможност на хората да посрещнат празниците.

При добро спазване на мерките, вероятността да се случи е голяма. Искаме да запазим максимално работните места. Много е трудно. Гърция, с която имаме сходни резултати, е след нас на заболеваемост. Ефектът от мерките са след 10-я ден. Дори да постигнем плато, това ще е успех.

Пролетта почни нямаше вълна. Тези, които не въведоха мерки, платиха жестоко.

Ние не можем да ограничим докрай една въздушно-капкова инфекция. При Ковид има по-висока смъртност. Не зная защо се сравнява с грипа. Той е значително по-тежък от него. Един носител може да заради 10-12 души.

Върху прастмаса вирусът се задържа по-дълго, отколкото върху метал. Ултравиолетовата светлина го убива за минути. При 99 процента от случаите се заразяваме с разговор. Водещ е въздушно-капковия механизъм.

Ние говорим за три седмици, не говорим за месец. Децата станаха сериозен разпространител на заболяването. Този вирус щади децата. Те пренасят заразата. И сега половината от децата не учат в училище. Много хора си мислят, че ще остана ли без работя. Ние знаем това, но при медицината се опираме на факти. Не може всеки ден да губим по 200 човека и да не реагираме.

Видя се кой може да помогне от лекарите и кои да останат по-настрани. Трябва да се направят изводи след пандемията.

Източник: ФрогНюз

Facebook Comments

1K Shares

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *