Математик пред БНТ: В следващите две седмици яко ще се мре!

Математик пред БНТ: В следващите две седмици яко ще се мре!

Звучи невероятно, а и дано не е истина! Само за две седмици, до края на ноември, броят на починалите от коронавирус може да се удвои и да достигне 4000 души. Това показват математически прогнози пред БНТ.

Въпреки че се наблюдава леко забавяне в разпространението на вируса, броят на заразените остава твърде висок на дневна база, за да се справим с него успешно, смятат анализатори.

Епидемията вече се движи на малко по-бавни обороти и постепенно се установява на сегашното ниво от около 4000 случая дневно, казва математикът Лъчезар Томов. Това обаче не е успокояващо.

Математик пред БНТ: Яко ще се мре, 4000 до края на месецаНовиниИнформация

Той сподели пред БНТ: „Това не е плато, това е блато. Плато при 4000 случая официални на ден, неофициални поне 3 пъти повече означава отново препълване на болници, отново проблеми със здравната система, умрели хора от всякакви заболявания, които не могат да стигнат до медицинска грижа. 4000 е безумно високо ниво, на което да останем“.
Още повече, че според изчисления на база на хоспитализациите реалният брой на случаите е 3-4 пъти по-висок.

Д-р Лъчезар Томов добави: „Ако да кажем има 4 хиляди открити, поне 12-15 хиляди са на ден.
Затова и очакванията са смъртността от ковид да расте значително в рамките на следващите седмици.

Определено до края на ноември имаме шанса да стигнем 4000 починали за съжаление (сега са малко под 2000). Прогнозата стига 160 смъртни случая средно на ден. Бих искал да кажа, че е лошият сценарий, но той не включва факта, че има много, които се нуждаят от хоспитализация, но не са хоспитализирани“, каза още матаматикът.

„Очаква се между 15-20 процента от новозаразените да имат нужда от хоспитализация. Понеже при нас средната възраст на новозаразените не спада драстично, както беше в Англия през лятото, само младите се заразяват, при нас всички се заразяват демократично, поради което и този процент не спада“.
От известно време се наблюдава и още една тревожна тенденция – броят на карантинираните е по-малък от броя на установените активни носители на вируса. При това с близо 10 000 за днешния ден. Причината – няма кой да проследява положителните и контактните.

Д-р Лъчезар Томов даде пример: „Ако падате от 20 км към земята, в началото падате ускорително, след това като спрете да падате ускорително, продължавате да падате с висока първоначална скорост да кажем 50 м/с, да, движението е вече контролирано, но вие със сигурност ще умрете като паднете. Така че ни трябва друг вид контрол“.

Прогноза за броя на заразените през декември математикът засега няма. Заради липсата на предсказуемост на действията на здравните власти.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *