Чудодейната легенда за манастира Свети Мина

Чудодейната легенда за манастира Свети Мина

Св. Мина, един е манастирът у нас, който носи името на светеца, който сбъдва желания и е покровител на семейството.

Манастирът е известен също и като Обрадовски – на името на някогашното село Обрадовци, край което бил построен.

Легенда, разказвана от местни хора, твърди, че Обрадовският манастир „Св. великомъченик Мина“ е бил основан още през IV век. През 11-ти век на това място е имало голям манастирски комплекс с 40 параклиса, множество манастирски сгради и духовно училище.Тогава той е бил част от Софийската Мала Света гора – пояс от 40 църкви и манастири, които ограждали сегашната ни столица. След разрушаването му от турците само предание е пазело спомена за него. До 1927 г. Тогава, около Кръстовден, селяни, които пасели добитъка, видели, че животните започнали да изриват керемиди и тухли. Така открили основите на стара църква. Намерили олтара й и малък кладенец от камъни до него.

Всички са били убедени, че находката е част от древния манастир „Св. Мина“. Мълвата за откриването на единствения манастир, посветен на св. Мина в България, се разпространила бързо и скоро към манастира започнали да се стичат хора от всички краища на страната. После събрали средства и построили новия храм, действащ и до ден днешен. Всичко в него е дарено от богомолци. Иконите в църковния олтар са изрисувани от проф. Георги Богданов, а самият олтар е дело на софийските майстори Мирчо Радулов и Коста Диноев.

Възстановяването на манастрира започва от 1942 започва и продължава повече от 3 години. Тогава са издигнати църквата, жилищна сграда и няколко параклиса.

През годините са разказвани стотици истории за изцеления – как светената вода от него и молитвите пред иконите спасявали болни и премахвали безплодие.

Затова и се смята, че св. Мина е покровител на пътниците, бездомните хора, семейството, лечителите, бедните, знахарите и безплодните.

Твърди се, че иконата на светеца има могъща чудотворна и лечебна сила.

За да откликне светецът на молитвите, има 1 условие – човек да отиде с чисто и отворено сърце, и с истинска вяра. Ако е така, свети Мина чува молитвите на жените за рожба, помага на семействата да постигнат щастие и благополучие, изцелява болните, помага на нуждаещите се и сбъдва съкровени желания.

В народните представи Свети Мина е бил господар на вълците. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници – от Архангеловден до Коледни Заговезни, времето в което вълците бесуват.

До манастира се стига по булевард Мара Бунева, през кв. „Бенковски“, а след това по посока Околовръсното шосе. Преди то да се стигне, има табела в дясно, която указва пътя към манастира. Има и паркинг, а входът на манастира е след около 50 метра.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *