Тъжната история на жената, която краси кутия с локуми от 50 години

Тъжната история на жената, която краси кутия с локуми от 50 години

Цонка Димитрова не е получила нито лев за рекламата на сладкарското изделие, произвеждани в Г. Оряховица.

Да бъде свалена снимката или да получи полагащия й се хонорар за реклама, настоява Цонка Димитрова, чийто лик от 1970 г. стои върху кутиите с локум, произвеждан в Горна Оряховица. Някогашната красавица претендира за закъсняло възнаграждение, след като преди време загубила къщата си в пожар. Превърналата се в емблема на родния сладък десерт живее в карловското село Каравелово, където са направили подписка в защита на исканията й.

Опитите на жената да получи възнаграждение удрят на камък, тъй като от предприятието в железничарския град обяснили, че при приватизацията са платили на държавата за целия завод и за правото да ползват снимката на розоберачката.

Едва преди няколко години Цонка решила да си търси правата, а когато била млада, участието й в рекламата на локума й носело основно положителни моменти.

На 17 години става известна в цялата страна, уловена в кадър, докато участва в розобер, от фотоапарата на популярен по онова време фотограф, работещ в „Балкантурист“. Скоро след това видяла в селския магазин лика си върху кутиите със сладкарството изделие.

Преди няколко зими в дома й избухва пожар, докато семейството било на зъболекар в съседно село. Огънят унищожил почти цялата покъщнина. В пламъците изгорели електроуредите, дрехите, обувките и парите, които жената и съпругът й Димитър били събрали. Сред малкото спасени вещи били оригиналните снимки, направени на Цонка сред розите.

В безизходицата й хрумнало да направи необходимото, за да получи закъсняло възнаграждение за това, че краси локумените кутии пет десетилетия.

Към днешна дата захарното изкушение все още се продава със същата опаковка, но ликът на Цонка е леко размит и наподобява рисунка.

Галина ГЕОРГИЕВА

Източник: Борба.БГ

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *