Здравният министър обяви кога всички ученици преминават към дистанционно обучение!

Здравният министър обяви кога всички ученици преминават към дистанционно обучение!

Здравният министър проф. Костадин Ангелов разкри какви нови мерки ще бъдат предприети, след като изтече сега действащата му заповед.

„Училищата, в които има заболяемост над 20%, всички ученици ще минат в електронна среда на обучение независимо дали са 1-ви, 5 –и или 12-и клас.”, това заяви той пред Нова телевизия.

Проф.

Костадинов допълни, че ще се действа на локален принцип в училищата, в които има проблем с учителите.

В образователните институции с надграждащо обучение работата ще продължи, но само ако децата носят маски и са на 1,5 метра разстояние.

В цялата страна ще бъде въведен единен вечерен час за ресторантите. Те навярно ще трябва да затворят до 23:30 часа. Нощните заведения пък ще преустановят дейността си поне за още 2 седмици. За възрастните хора ще бъде осигурен „зелен коридор” в магазините. Обсъжда се дали да няма такъв и в следобедните часове, тъй като сутрин често има мъгла и е студено.

Офисите с открити пространства и много хора ще трябва да работят с не повече от 50% от служителите си и ще трябва да има разстояние то 1,5 метра между тях. Здравният министър подчерта, че не можем да говорим за локдаун у нас.

„Ако направим такъв локдаун, трябва да се осигури финансиране на всички засегнати сектори”, посочи проф. Костадинов.

„Натискът върху здравната система е изключително сериозен. Хората остават с впечатление, че не трябва да бъдат лекувани вкъщи, а в болница”, коментира здравният министър. Той посочи, че вчера е имало над 550 повиквания в София, от които над 200 адреса били за COVID.

“Само 30-35 от случаите обаче са постъпили в лечебни заведения или около 80% от случаите остават вкъщи”, обясни проф. Ангелов. Той посочи, че има фалшиви повиквания до 112, а в същото време някъде някой има нужда от линейката.

По думите на министъра имаме един от най-добрите достъпи до здравна помощ.

„Проблемът е липсата на лекар и сестри. Този проблем съществува от десетилетия. Най-важното е хората да бъдат разумни, да остават вкъщи и да не се срещат с големи групи хора. Трябва да пречупим гръбнака на пандемията с разум.”, призова проф. Ангелов. Той бе категоричен, че недостиг на „Ремдесивир” няма и той не е за избрани, като коментарът му бе във връзка със сигнали, че пациенти нямат достъп до лекарството. Той обясни, че в складовете има достатъчно количество, но да за бъде доставен до дадена болница, медикаментът трябва да бъде заявен от лечебното заведение.

„Не всеки пациент с коронавирусна инфекция трябва да получава „Ремдесивир”. Този медикамент има странични ефекти, той не е безопасен”, подчерта проф. Ангелов. Той увери, че има достатъчно количества от лекарствата, които се използват за домашно лечение и хората не трябва да се презапасяват такива.

„Разполагаме с достатъчно количества в аптечните складове. Има проблем с презапасяване с лекарства на хора, които да бъдат готови, ако се разболеят. Те се водят от страха, а не от разума. Ако започне психозата да води действията на хората и тя се прехвърли в лечебните заведения, ще стане опасно”, каза още здравният министър. Той допълни, че още миналата седмица е направена проверка и на национално ниво няма недостиг, но може би има реекспорт в чужбина, затова и внесъл текстове в Парламента, с които да бъде спрян износът на определени лекарства.

В момента се водели разговори в Български лекарски съюз и експертите дали антигенните тестове могат да бъдат алтернатива на PCR-ите и бъде разширен още малко достъпът на хората до тестване.

„Ако експертите кажат, че могат да бъдат алтернатива, възнамеряваме да пуснем достатъчно количества от тях, за да могат да бъдат тествани максимално много хората. Такива ще има в линейките, личните лекари, болниците”, каза здравният министър. Така такива тестове могат да достигнат и до хора със симптоми от малките населени места, които не могат да те тестват безплатно в пунктовете пред болниците.

Направлението за PCR от личните лекари е готово като софтуерен продукт. Вчера е имало среща в общопрактикуващите лекари, които първоначално са искали да издават PCR или антигенни тестове с условия, но вече са се отказали от това и предлагат да издават направление на всеки, на когото преценят. След като МЗ и джипитата се разберат до края на седмицата се очаква да бъде сключен анекса и след това направленията могат да бъдат издавани по електронен път. Тогава те ще се виждат от всички лаборатории, които извършват изследвания и пациентът не трябва да носи нищо със себе си.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *