Със сензационна операция жена с две матки и без бъбрек роди

Със сензационна операция жена с две матки и без бъбрек роди

Две матки, две маточни шийки, две влагалища и без бъбрек. Така се ражда момиче от Бургас, което дори не подозира за състоянието си цели 23 години, преди да й открият карцином на едната шийка на матката. Съвсем млада, тя застава на страшния кръстопът – да се сбогува с най-съкровената си мечта да стане майка, или да търси спасение.

Проф. Иван Костов, шеф на

Проф. Иван Костов, шеф на „Майчин дом“

Посещава различни лекари в България, които предлагат стандартната процедура при такива случаи – радикално отстраняване на всички полови органи. Водена от силното си желание, момичето решава да потърси помощ при един от най-известните онкогинеколози у нас доц. Божидар Славчев.

Редкият медицински казус премина отвъд хоризонта на гинекологията и благодарение на най-добрия екип в Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ момичето не само успя да запази детеродните си органи, но и роди напълно здраво бебе. Уникалната операция, която извършиха доц. Славчев, директорът на болницата проф. Иван Костов – специалист в иновативни гинекологични техники, и младата, но изключително способна лекарка д-р Наталия Петракиева, се прочу на световно ниво, защото се оказа, че

до този момент не е регистриран подобен медицински случай.

Само пред списание „Космос“ екипът разказа подробно за казуса и иновативния метод, който са използвали, за да за извършат успешно операцията.

Историята започва през 2017 г., когато момичето от Бургас отива при доц. Славчев.

„Тя дойде с аномалия на гениталиите и на отделителната система – споделя онкогинекологът пред „Космос‘‘. – Състоянието й не е необичайно, но в комбинация с липсващ бъбрек и карцином се превръща в рядък случай. На две места в България са искали напълно да отстранят половите й органи и затова тя дойде да търси помощ при нас.‘‘

Директорът на ,,Майчин дом‘‘ проф. Иван Костов допълва, че според медицината това се нарича вродена анатомична аномалия, но „който е роден под щастлива звезда, успява да се справи с всичко‘‘.

,,На 23-годишно момиче, нераждало, й беше дадена опцията да се раздели с гениталиите си – споделя пред „Космос“ д-р Наталия Петракиева. – Класическият подход при подобна диагноза е радикална хистеректомия, при която се отстранява част от влагалището, маточната шийка, матката, яйчниците и аднексите (Общо наименование на яйчниците, маточните тръби и свързаните с тях лигаменти. Участват в репродуктивната функция на жената – бел. ред.). Затова тя дойде при доц. Славчев с молбата да съхрани яйчниците й, защото имаше огромното желание да забременее и да стане майка.‘‘

Екипът започва да търси иновативен подход, така че да запази детеродната функция на момичето. Любопитното е, че двойната матка не е толкова рядко срещана аномалия, за която обаче няма еднозначен отговор на какво се дължи.

Вероятно става дума за генна мутация, която се проявява вътреутробно между 6-ата и 22-рата седмица от ембрионалното развитие на плода, когато се формира половата система на бебето.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *