Историята на Данчо-бездомникът, който беше глобен два пъти за липса на маска!

Историята на Данчо-бездомникът, който беше глобен два пъти за липса на маска!

Данчо получил два акта за нарушение – че стоял на пейка в парка и че не носел маска

Данчо е от Видинско, той живее на улицата от 26 години, спи по пейки в парка, във входове, под терасите на блок 57 в ж. к. Братя Миладинови

Как 47-годишният бездомник Данаил Костов получи два акта за нарушение – че стоял на пейка в парка и че не носел маска – пак в парка по време на извънредното положение през април 2020 г.

Полицаи намират Данчо – Капитан Морган, както той сам се нарича, на 5 ноември и му връчват първо едно наказателно постановление, а след няколко часа го търсят с още едно, предаде Флагман.

Данчо е от Видинско, той живее на улицата от 26 години, спи по пейки в парка, във входове, под терасите на блок 57 в ж. к. „Братя Миладинови“, където намери… Той е освидетелстван заради умствена изостаналост, страда и от епилепсия. Заради тези заболявания получава пенсия от 200 лева, но тя стига само, за да си покрие лекарствата. Само така може да спре тежките епилептични пристъпи и припадъци, които получава, ако не ги пие.

Казва, че няма близки, имал само глоба. Той не осъзнава защо е трябвало да бъде с маска, живее като несретник. В себе си носи маска и когато го помолят, вади я и я слага.

„Нямам пари. Ям от кофите, завивам се с юрган да не ме хапят плъховете по ушите“, говори несвързано Данчо и моли всеки по улицата да му даде 5 лева или една цигара.

„Два пъти е глобен за едно и също нещо – че не носи маска и че стои на пейка в парка. По време на извънредното положение всички имахме домове и си седяхме вкъщи, а той няма къде да отиде. Полицаите му връчиха акта и той ни го донесе. Опитахме да му обясним, че е глобен, а той каза:

„А, няма нищо, ще го скъсам“, обяснява Асена Матеева от неправителствена организация, която полага грижи за бездомниците в Бургас.

Хората в блок 57 обаче са вдигнали ръце от клошарските сборища под прозорците им.

„Идват тук, къпят се, дават им топла храна. Тук спят, ходят по голяма и малка нужда, нещо ужасно е. Страх ни е да не ни набият. Вижте колко е ужасно, целият блок е с юргани под терасите, кашони. Тук живеят възрастни хора, семейства с малки деца, които не смеят да излязат на детската площадка отпред или да седнат на пейка.

Окупирани сме от бездомници“, каза пред Флагман.бг домоуправителят на вх. 8 на бл. 57 в ж.к. „Братя Миладинови“.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *