Български лекари излекуваха рак на гърдата в последен стадий с алтернативни методи

Български лекари излекуваха рак на гърдата в последен стадий с алтернативни методи

Постигнахме пълен клиничен ефект при лечение на 40-годишна жена с рак на гърдата в последен стадий чрез два алтернативни метода на лечение – инсулин потенцирана терапия и биомагнитна терапия с магнитни двойки. Това заяви в интервю за Дир.бг управителят на Медицински център „Интегративна медицина“ д-р Христо Дамянов, което публикуваме без редакторска намеса. След проведените 37 терапевтични сеанса в рамките на 18 месеца, контролните изследвания показват пълно отсъствие на тумор и костни метастази.

„Аз имам 36-годишен опит в онколечението и мога да кажа, че това е световен пробив в медицината“, уточни д-р Дамянов.
Преди дни лекуващият лекар на жената д-р Иван Маслев съобщи тази сензационна новина. Съобщението дойде няколко дни, след като американския учени обявиха същия успех при пациентка с рак на гърдата с помощта на експериментално имунолечение – чрез инжектирани милиарди клетки, които да унищожат туморите.
Българският медицински пробив обаче породи съмнения и скептицизъм, тъй като тук става дума за методи на интегративната медицина, които не са в стандартното онколечение. В интернет страницата на Фондация „Инициатива за българско рационално общество“ дори беше публикувана статия, в която се заявява, че историята има много неизяснени факти, с които се „пробутват“ недоказани алтернативни лечения. Дир.бг потърси подробности по случая от д-р Христо Дамянов.

Д-р Христо Дамянов завежда урологичното отделение към ВВМА до 1994 г. Занимава се с научно-изследователска дейност в областта на урологията. Създател и началник е на урологичното отделение в Националния онкологичен център в София, където работи до 2003 г. Дисертационният труд, за който му е присъдена степента „доктор на медицината“, е на тема „Имунотерапията в комплексното лечение на туморите на пикочния мехур“. Член е на Съюза на учените в България, Академия на науките – Ню Йорк, Световната асоциация по урология (SIU), Европейската асоциация по урология (EAU) и на Балканския полуостров (BUON), Международната организация на лекарите практикуващи интегративна медицина (IOICP), Европейската академия по Инсулин потенцирана терапия (IPT/IPTLD). От 2006 г. насочва изцяло дейността си в областта на интегративната онкология в България.
Д-р Дамянов е първият български лекар, завършил квалифициран курс за приложение на Инсулин потенцираната терапия. Резултатите от приложението й при болни с напреднали туморни заболявания са предмет на 4 негови научни публикации.

– Д-р Дамянов, Вие твърдите, че методът на лечение, който сте приложили към пациентката е уникален, че е много по-ефективен и по-щадящ за пациентите, отколкото от прилаганите в стандартното онколечение. Почти по същото време американски учени обявиха, че са успели да излекуват жена от рак на гърдата в последен стадий чрез експериментално имунолечение. Какви са приликите и разликите между вашите методи на борба с рака и този на американските учени?

– Приликата е в диагнозата – рак на гърдата в последен стадий и резултат. Само че, резултатът от лечението, който е постигнат от американците, е въз основа на клинично проучване, цената на което е огромна. Там са инвестирани от националния раков институт на САЩ огромни суми за доказване на ефективността на така нашумелите нови молекули. Според стандартната онкология новите молекули са новата изключителна надежда и шанс да решат онкологичния въпрос, което е далеч от истината. Това е нова стратегия и тактика на фармацията, чиято основна цел е да завоюва нови пазари, нови печалби и т. н.
Ние използваме интегративната онкология, която е най-новото модерно направление в медицината, което не се интересува от клинични пътеки, а от рязко завишени лечебни резултати. Това е единствената цел на подобни клиники.
При лечението на нашата пациентка ние използвахме персонален подход, основан на два неконвенционални метода за лечение – инсулин потенцирана терапия и биомагнитна терапия с магнитни двойки. Те не са наше откритие. Първият метод е на база на откритие на мексикански военен лекар през 1930 г., за който е бил номиниран за „Нобелова награда“, а другият метод е развит след 1988 г. на базата на проучвания на учени от НАСА, свързани с медицински проблеми на американските астронавти.
Инсулин потенцираната терапия е алтернатива на стандартната химиотерапия. Общото между тях е, че се използват едни и същи лекарства, но разликата е огромна. В инсулин потенцираната терапия се използват 10 пъти по-ниски дози от същите противотуморни медикаменти, които се използват в стандартната онкология.
С инжектирането на инсулин ние даваме сигнал на туморната клетка, че настъпва глюкозен глад. Това кара туморната клетка, която има 10 пъти повече инсулинови рецептори на повърхността на клетъчната си мембрана или инсулинови молекули, да ги се задействат.
Отварят се канали в мембраната на туморната клетка и това дава възможност точно в този момент да вкараме тия 10 пъти по-ниски дози от тези токсични лекарства и 6 пъти по-малко в нормалната здрава клетка. Тока токсичният ефект не дава почти никакви странични ефекти за пациента. Тези резултати ние сме доказали в серия от наши публикации в престижни международни издания.
През октомври т.г. в Мексико на 14-та международна конференция, организирана от Европейската IPT Академия, предстои връчването ни на престижна награда за научните ни постижения.
Дори в най-крайни напреднали стадии, каквито са 95% от нашите болни, и след неуспешна лъчетерапия, ние успяваме да вкараме в ремисия, т.е. да спрем тумурното развитие в над 80% от нашите болни.

– Какво е приложението на тази инсулин потенцирана терапия в медицинската практика?

– Този метод е в ежедневието на десетки клиники по цял свят. Например в Германия има над 30, при които преобладаващият метод на лечение е същия този инсулин потенциран подход. Освен това, лекарите от цяла Европа, които използваме този метод, създадохме европейска академия, в която да споделяме опит, за да може това лечение да стигне до повече лекари и болни по света.

– Как стигнахте до това комбинирано лечение, което казвате, че за първи път в света го прилагате?

– Ние отдавна разработваме програми за лечение с двата метода, но на практика започнахме да ги прилагаме комбинирано преди 2 години и сега успяхме да вкусим от плодовете от това.
Тук трябва да кажем, че най-големият проблем е при болните с напреднал метастатичен стадий – 3 и 4. Туморът в тази си фаза е нелечим. Нашият опит показа, че макар и огромен брой пациенти, вкарани в ремисия при напредналите тумори, само с инсулин потенцирана терапия няма как да постигнем пълна клинична ремисия или да премахнем тумора. Т.е. необходими са и други методи от комплексното лечение. По тази причина попаднахме на Биомагнитна терапия с магнитни двойки.
Искам да обърна внимание, че тук не става дума за самоцелно комбиниране на двата метода, тук се използват сериозни теоретични основания.
Първото нещо, магнитните двойки чрез промяна на рH в организма в определени места, където има магнитен дисбаланс, премахват инвазията на вътрешно-клетъчно размножаващи се бактерии и вируси, т.е. биомагнитните двойки премахват един от основните фактори за възникване на онкологични заболявания.
Но не така стоят нещата при напредналите стадии. Там имунната защита в значителна степен е увредена и не е в състояние сама да се справи с остатъчния тумор. И точно това ни даде идеята към този метод на биомагнитни двойки да включим инсулин потенцирана терапия.
Ние я приложихме върху няколко пациенти, но не на всички са довършени контролните изследвания. Затова ние си позволихме да демонстрираме само първия, при който имаме пълни контролни изследвания с ПЕТ скенер, който показа липсата на каквато и да било туморна активност в тялото на тази жена, която беше с фрапиращи болки и в крайно тежко и увредено състояние.

– С каква клинична картина пристига жената при вас?

– Тази жена пристигна при нас през декември 2016 г. в изключително увредено състояние, с множество метастази, на инвалидна количка, с изключително силни болни, неповлияващи се от обичайните обезболяващи средства. Това е последен четвърти стадий, с метастази не само по костите, но и в лимфните възли.
Преди да дойде при нас в клиниката тя е претърпяла само операция мастектомия – изрязване на гърдата, и й предлагат химиотерапия. Но нещата прогресират много бързо при нея. Броени месеци след операцията разсейките плъзват и състоянието се влошава изключително много, с непрекъснати болки. Когато жената разбира какви метастази има, тя си прави необходимата медицинска справка и разбира, че възможностите на стандартната химиотерапия са изключително скромни – до 30-40% от случаите водят до ремисия – временно спиране на туморното развитие, но не и премахване на тумора и излекуване. И всичко това с цената на много странични ефекти – гадене, повръщане… с една дума лошо качество на живот и съсипан имунитет. А в нейното състояние шансът за ремисия клони към нула.
След като разбира, че в тази ситуация шансовете й са нищожни, започва да търси алтернативи. Така попада на нашата клиника и ние я поехме.
Трябва да ви кажа, че болките й бяха толкова силни, че в началото дори не можехме да включим биомагнитната терапия с магнитните двойки, защото тя не можеше да лежи на едно място, трябваше непрекъснато да се обръща от една на друга страна заради болките.
Само след 4-5 процедури с потенцираната терапия в рамките на 4-5 седмици ние успяхме да намалим болката, а след няколко месеца болката изчезна и жената можеше за ходи, но с ограничени възможности. Тогава ни дойде идеята да включим биомагнитната терапия, които се правеха един път седмично, при което настъпи рязко подобрение на състоянието й.
Сега тя е изключително активна, един млад човек, който има доверие, в това което правим, има амбицията да се бори за здравето и за живота си, спазва стриктно всички лечебни процедури и контролни прегледи на всеки три месеца. Само при такива условия ние бихме могли да очакваме сериозни и трайни резултати.

– Може ли да се каже, че жената е възстановила първоначалния си начин на живот?

– В момента тя е на домашно лечение по специална програма, която трябва да се спазва цял живот. При такива заболявания се променя цялостно животът, неговият стил и начин на живот, неговото мислене.
Наскоро бе при нас на контролен преглед, няма проходилки, кара си колата. Контролният ПЕТ скенер показа пълна липса на метаболитна активност т.е. тумор по костите в момента няма. Това е клиничен ефект, за който в САЩ са дали милиони долара да го постигнат с новите молекули. Докато това го постигнахме с евтини и достъпни средства и методи, които на всичкото отгоре нямат никаква токсичност.

– Като казахте достъпни средства, за каква сума става дума това комбинирано лечение, които вие сте приложил към пациентката?

– Цената на основния десетседмичен курс на лечение е 400 евро на седмица. За сравнение с други подобни клиники в Германия и в Европа, където се прилага инсулин потенцираната терапия, там стига до 10 000 евро на седмица.
Знаете ли, когато говорим за пари, хейтърите веднага започват да говорят колко е скъпо, само че ако се направи съпоставка с парите, които сега у нас отиват за онкология, ще се види, че разходите са огромни. На тази бази ние го предлагахме и в здравната комисия в парламента, но намерихме пълен отказ. Направихме им разчети, които показват, че разходите за онкологично лечение ще бъдат намалени двойно-тройно, само че тези, които печелят от тази работа, нямат никакъв интерес.
Ние от години водим битка с Министерство на здравеопазването за включване на нови методи на интегративната медицина у нас, за които има доказан ефект, само че до този момент интересът е нулев.

– Сегашният успех с Вашата пациентка с рак на гърдата може ли да се каже, че е световен пробив в медицината?

– Да. Ние сме първи в световната медицина с тази комбинация от двата метода, приложени върху пациент и дали такъв резултат. Ние не сме създатели на двата метода, но никой в света не си е позволил да ги комбинира, за да получи такъв резултат. Ние сме първите и се гордеем с това. И не само това, имаме голямата амбиция да докажем на целия свят, че това не е случаен случай, а огромен шанс за онкоболните – на далеч по-ниска цена да получат един отличен лечебен резултат.

– Кога смятате да направите съответната научна публикация и действия в тази посока?

– Ние сме почти готови. Изчакваме резултати от още двама пациенти, на които провеждаме това комбинирано лечение при същата диагноза рак на гърдата. На единия пациент предстои да се направи ПЕТ скенер, който да докаже постигнатия ефект, при другия продължава лечението, защото тя имаше огромна рана на гърдата и друга по-малка, което се счита за нелечимо. Това са най-злокачествените тумори на гърдата, при които стандартната медицина е тотално безпомощна, а ние вече постигнахме успех. След една година лечение само една малка част от голямата рана не е затворена. Тук ни е нужен още един друг метод – фотодинамична лазерна терапия, за който имаме апарат и обучен специалист, но не можем да я проведем, защото препаратът за терапията не е в списъка на разрешените лекарства в наредбата на МЗ.

– Защо не е включен препаратът от здравното министерство?

– Защото у нас здравеопазването се провежда по закон само по конвенционалната медицина, а този препарат е от алтернативната медицина.

– Смятате ли да предприемете някакви действия спрямо „критиците“, които атакуват вашите методи на лечение?

– Ние ще предприемем действия срещу лекарите във Фондация „Инициатива за българско рационално общество“, които внесем жалба най-вече срещу д-р Стефан Митев в етичната комисия на БЛС, защото той нарушава медицинската етика. Той си позволява да издава квалификации за шарлатанство на десетки лекари, които работят с алтернативна медицина и хомеопатия. Това са лекари с опит, знания и постижения. Това е престъпление и към пациентите, защото им причинява тежка психотравма и вреди на лечението им. Освен това е нужно да си компетентен, когато отправяш обидни квалификации, а самият д-р Стефан Митев няма медицински опит в онкологията.

– А какво следва оттук нататък вашата пациентка?

– На всеки три месеца тя трябва да идва на контролни прегледи. Сега е на домашно лечение по специална програма, както вече казах.

Източник: Дир.бг

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *