Преди 15 години тя беше без дом и легло, а днес притежава компания на стойност 4 млрд долара!

Преди 15 години тя беше без дом и легло, а днес притежава компания на стойност 4 млрд долара!

Никол Мустард е основател на стартъпа “Credit Karma”, който съветва потребителите на кредити, а днес е на стойност четири милиарда долара. Въпреки това, пътят към успеха на Никол не бил лесен, пише Yahoo Finance.

Американката следвала зоология и искала да стане учен, но решава, че тя също така много обича хората и не искала по цял ден да бъде затворена с мишки. Така че тя оставила учението си и пътувала из Съединените щати, от единия край до другия, търсейки щастливо място. Намерила го в Лос Анджелис. Там нямала нищо – нито приятели, нито работа, нито място за живеене.

С неин познат наела апартамент и се хванала на първото свободно работно място – в ресторант за бързо хранене Pizza Hut – и на първата заплата купила основното нещо за един апартамент – матрак.

С времето тя осъзнала, че иска да се занимава с финанси и така да помага на хората. Записала се на курс и станала сертифициран финансов консултант.

Малко след това тя създала собствена компания. Бъдещето й обаче не било в Лос Анджелис. Любовта я завела в Бостън. Тази стъпка се оказала важна за кариерата й. Там я наели като директор продажби в един стартъп, където се запознала с настоящия си партньор Кенет Лин. Той имал бизнес идея, а Мустард му изглеждала като идеалния човек, тъй като била високо образована, имала добри бизнес връзки, работна етика и винаги била в добро настроение.

След като намерили и трето лице за създаване на компания, техническият експерт Райън Грациан, те се преместили в Сан Франциско, където основали “Credit Karmа”, стартъп, който се занимава с изчисляване на кредитоспособността на гражданите и ги съветвала за вложения.

TransUnion им дал необходимия достъп до данни на гражданите, а журналистическа статия, публикувана за тяхната компания им дала попътен вятър и само за една година успели да съберат 300 хиляди потребители.

Проблем им създало намирането на инвеститори. Въпреки че смятали, че бързият успех на компанията ще бъде достатъчен за намиране на инвеститори, Силициевата долина през 2009 г. била заобиколена от успеха на Amazon и нововъзникващите стартъпи като “Credit Karma” не били достатъчно атрактивни. Това накарало Никол, Лин и Грациан да променят тактиката си и да се върнат в Сан Франциско, което се оказало добър ход.

Те открили инвеститори, събрали няколко милиона долара и към днешна дата били инвестирани над 370 милиона долара в компанията им. Освен това имат 80 милиона потребители и 800 служители, а самата фирма се равнява на стойност 4 милиарда долара.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *