Килата изригна в ефир: Майка ми влезе в болница и почина там. Това ли е високото ниво?

Килата изригна в ефир: Майка ми влезе в болница и почина там. Това ли е високото ниво?

Разгорещен разговор в ефира на БНТ. Рапърът Явор Янакиев, по-известен с псевдонима си 100 кила и Евгени Будинов, обсъждаха има ли достатъчно пари за артистите в пандемията.

Бяха засегнати и други наболели проблеми.

“Майка ми влезе в болница и почина. Това ли е високото ниво на здравеопазването ни?”, попита Янакиев. Аз не съм някакъв капацитет, но гледам просто на нещата. Виждам къде закарвам близките ми и щом влязат там – не излизат”, допълни 100 кила. Ето и какво друго обсъждаха в ефир:

“В световен мащаб е много трудно за хората на културата. В България се справяме доста добре и като случаи, и като здравеопазване, и като мерки също, защото виждам как във Франция, в Италия, в Америка също артистите изобщо не работят. Тук имаме 30% за театрите, което е трудно, наистина е трудно за всички, но се взимат доста мерки, които са от Министерство на културата за творците. 22 млн. лв, са осигурени само от април досега. Това са пари изцяло за хората за заплати”, подчерта Будинов и допълни, че за него парите за култура никога не са достатъчно, но се работи в тази посока.

За следващата година ще има още 25 млн. лв. за българско кино, съобщи Будинов.

“Това е бомбастично, това е прецедент. Това са 40 млн. за българско кино, никога не са били толкова много”, коментира той.

Въпросът е как ще ги усвояват тези мерки артистите, запита 100 кила. Но какво прави човек, който е дал много на културата, вдъхновявал е хората, а сега той, който има деца и семейство, седи вече месеци без работа, заяви рапърът.

“В момента нищо не работи от страна на културата, но търговските центрове, ресторантите си бачкат. В залата за театър няма толкова места, колкото може да ги има за един следобед в търговски център, МОЛ-а е ок, вратите са отворени, само че артистите няма да могат да работят”, отбеляза 100 кила.

Припомни, че и артистите имат семейства и няма какво да ядат и не отказват участие затова, въпреки че и те се страхуват да не занесат вкъщи заразата.

“Никой не говори как артистите си плащат сметките. Вие представяте ли си да не сте работили от февруари месец и да сте на квартира в София, и с деца? Никой не пита как артистът си връща кредита”, коментира рапърът.

Евгени Будинов опонира, като подчерта, че се поддържат над 3000 читалища в страната плащат се на хората заплатите, новият бюджет е доста по-щедър кум културата – с 25 млн., подчерта, че се работи по този въпрос и не отрича, че за много хора е трудно в тези времена.

“За 10 години по време на управлението на ГЕРБ Министерство на културата от 80 млн. стига до 250 млн.”, подчерта депутатът от ГЕРБ.

100 кила посочи данни за подпомагане на културата в Германия, където за подпомагане на фирми и самонаети, фирми с до 5 служители могат да получат грант в размер на 9 000 евро, предвижда се и възможност за заеми с гарантирана от държавата ниска лихва.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *