Таня Петрова, ГЕРБ: 1750 лв средна учителска заплата за 2021 година

Важно! Промениха условията по безлихвените кредити

Като дългогодишен училищен директор и преподавател по математика народният представител от ПГ на ГЕРБ Таня Петрова, направи анализ на числата в проекторамката, които касаят както увеличението на учителските заплати, така и модернизацията на училища и детски градини. За ръста на възнагражденията на учителите през 2021 г. са предвидени 360 млн. лева, което гарантира тяхното двойно увеличение в сравнение с 2017 г. Така средната учителска заплата ще достигне 125 % от средната за страната, посочи депутатът.

Безпрецедентен е ръстът на парите за системата на образованието, заложен в проектобюджет 2021 г. Общо 5. 642 млрд. лева са предвидени за приоритетния сектор, посочи за Varna24.bg

От януари минималната учителска заплата ще стане 1260 лв., с което правителството на ГЕРБ ще изпълни обещанието си към българските учители, в резултат на което средната заплата в българското образование ще бъде по-висока и то значително от средната работна заплата за страната, както става ясно от числата, подчерта народният представител.

Освен това в проектобюджета са заделени средства за оптимизация и максимално увеличение на заплатите на младите преподаватели във ВУЗ-овете. Възнагражденията на асистентите и докторантите са ниски и правителството пое ангажимент разликата между най-ниската и най-високата заплата да бъде намалена. Защото , именно това е причината все по-малко млади хора да искат да преподават в университети и да се занимават с научна дейност, коментира Таня Петрова.

Още за системата на образованието – 57.8 млн.лева, се насочват за ръст на заплатите на непедагогическия персонал, допълнително 70 млн.лева са за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски градини, ясли и училища. Нови 20 млн.лева отиват за продължаване на модернизацията на училищните кабинети в системата на средното образование и изграждане на STEM среда/б.р.в която детето или ученикът ще бъде свой собствен учител, изследовател и пътешественик в областите на науката/. С 38 млн. лева ще се подпомага заплащането на родителски такси за хранене на децата от задължителното предучилищно възпитание, както и за компенсиране на разходите за отглеждане и обучение на деца, които не са приети поради липса на места в държавни и общински детски градини .

Предвидени са 36 млн.лева за разширяване на достъпа и обхващане на 4-годишните деца в задължително предучилищно възпитание. За осигуряване на транспорт на деца и ученици, включително и за поддръжка на автобуси са заложени 46 млн.лева. Народният представител Таня Петрова коментира и готовността на училищата да се справят с предизвикателствата на дистанционното обучение.

„Опитът от март-април показва, че образователната система е готова за дистанционно обучение. На този етап това не се налага повсеместно и може да стане факт, когато МЗ и МОН вземат съответното решение според развитието на пандемичната обстановка. Решение вероятно няма да се вземе на национално ниво, а всяка област, или община според броя на заболелите ще вземе конкретно решение. Не бих казала, че навсякъде на сто процента има обезпеченост със средства за обучение от разстояние, но по-голямата част от училищата имат тази готовност“, каза Таня Петрова.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *