Пулмологът д-р Ангелова: Не търсете лекар, ако имате температура. Тревожният симптом е задухът

Пулмологът д-р Ангелова: Не търсете лекар, ако имате температура. Тревожният симптом е задухът

Пулмологът д-р София Ангелова споделя пред БНР и „Дневник“ опита си с коронавируса: „Ако имате температура – не се притеснявайте. Температурата означава, че имунитетът ви е добър, за да се бори с вируса. Не изпадайте в паника, не търсете лекар или болница. Температурата не е тревожният симптом. Тревожният симптом е задухът. Във всички останали случаи се препоръчва прием на течности, спокойствие, пазене на легло. Много важно е да се знае, че температурното, фебрилното състояние 38-39 градуса, после падане до 37, продължава до две седмици. Антибиотиците в този момент не действат. Те действат, когато има вторична бактериална инфекция. Ние даваме антибиотик не толкова да убива бактериите, колкото за това, че има добър противовъзпалителен ефект. Нямам право да го кажа, колегите го знаят и го препоръчват. Не трябва паника защо не се сменя антибиотикът. Той не е водещ. Моля ви, бъдете спокойни, тези, които са ковид положителни, не са обречени, те оздравяват, просто е по-бавно. Да следят единствено за задух – тогава вече трябва да се вземат мерки. Тогава слушалката е необходима, за да знаем в каква посока да насочим лечението.“

Много е важно спокойствието в момента. Наистина ние забелязваме много висока степен на заразяване. Хората се събират и затворените помещения се превръщат в инкубатори на вируси. Посланието ми е хората да се пазят, да избягват затворените помещения и струпването, защото по този начин се предава заразата.

Когато разговаряме един с друг, това са данни на Американската агенция за проследяване на заболяванията, от пръските излизат около 250 вируса за минута. Когато кихаме, броят на вирусите нараства на 15 000. Тогава, когато кашляме леко, те могат да достигнат 50 хиляди, а при силна кашлица – 800 хиляди вируса в минута. Представете си за какво вирусно натоварване става въпрос в затвореното помещение.

Нашите телефони звънят непрекъснато, половината ни ден минава в разговори с пациенти, а другата половина – с разговори по телефона, защото хората се обаждат и казват: „Аз съм ковид положителен“.

Ако имате температура – не се притеснявайте. Температурата означава, че имунитетът ви е добър, за да се бори с вируса. Не изпадайте в паника, не търсете лекар или болница. Температурата не е тревожният симптом. Тревожният симптом е задухът. Във всички останали случаи се препоръчва прием на течности, спокойствие, пазене на легло.

Знаем, че андрографолидът е този, който подтиска онзи ензим, който не позволява вирусът да се разпространява в организма. И когато дадем протективното антиагрегантно средство, хората са покрити. Ние знаем какво да дадем като начало. Три дни се приемат тези лекарства.

При засилване на задуха задължително да се информира личният лекар и мисля, че нещата ще преминават спокойно.

Много важно е да се знае, че температурното, фебрилното състояние 38-39 градуса, после падане до 37, продължава до две седмици. Антибиотиците в този момент не действат. Те действат, когато има вторична бактериална инфекция. Ние даваме антибиотик не толкова да убива бактериите, колкото за това, че има добър противовъзпалителен ефект. Нямам право да го кажа, колегите го знаят и го препоръчват. Не трябва паника защо не се сменя антибиотикът. Той не е водещ.

Оказа се от данните, които получихме от Китай, от Италия, от Америка, 70% от хората, които са лекувани от ковид-19, не са имали нужда от антибиотик. Но те са получавали антибиотик. СЗО апелира към нас: Ковид-19 ще отмине, но ще остане основният проблем – антибиотичната резистентност.

Моля, да не ни корите, нито нас, нито личните лекари, че се назначават лекарствата по телефона.

Антибиотикът се предписва, за да не позволи цитокиновата буря (свръхотговор на имунната система – бел. ред.). Той се дава с друга цел. И когато се даде средство за температура, противотромбозният медикамент – те не изискват слушалка.

На третия ден ние проверяваме пациентите си. Не знам дали ми вярвате – по 300 и няколко разговора на ден провеждаме. Но въпреки всичко реагираме на пациентите.

Моля ви, бъдете спокойни, тези, които са ковид положителни, не са обречени, те оздравяват, просто е по-бавно. Да следят единствено за задух – тогава вече трябва да се вземат мерки. Тогава слушалката е необходима, за да знаем в каква посока да насочим лечението.

Моля ви, проветрявайте домовете си. Вирусът не обича чистия въздух. Моля ви, спазвайте мерките. Вирус има. По-голямата част, 80% от хората, ще оздравеят, но има едни други малки проценти, които трудно преживяваг този вирус. Нека да бъдем отговорни и да пазим именно тези хора. Дистанцията е важна, дисциплината и отговорността са важни, за да запазим нашето общество.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *