Нови мерки: Връщат часовите коридори за възрастните и още много ограничения

Нови мерки: Връщат часовите коридори за възрастните и още много ограничения

Нови ограничения няма да има. И да затворим сега, няма да има ефект, вирусът се разпространява дифузно. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов тази вечер в предаването “Лице в лице” на Би Ти Ви. Така стана ясно, че призивът на главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев да се въведат допълнителни мерки остава глас в пустиня.

Днес Кунчев обяви, че препоръчва нови ограничения, които да са в сила поне до края на ноември – вечерен час за ресторанти и заведения; ограничаване на работата в офисите до максимум 50%, преминаване към дистанционно обучение на децата от пети клас нагоре; зелени коридори за възрастни сутрин от 8 до 10 часа, като този път те да нямат право да пазаруват в други часове.

След проведени консултации днес е решено, че нови мерки няма да се въвеждат, обяви Ангелов няколко часа по-късно. Формално тези консултации се водят с експертните съвети на министерството на здравеопазването, но на практика думата за всички мерки е на премиера Бойко Борисов, който се опитва да докаже, че ще изведе страната от кризата, без да я затваря. “Не споделям оптимизма на част от управляващите, че с този темп на нарастване ще постигнем добри резултати”, коментира сутринта Кунчев при обявяването на становището си.

От всички искания на главния здравен инспектор е прието само това за въвеждане на зелен коридор за безопасно пазаруване на хората над 65 г. Заповед в този смисъл ще бъде издадена в следващите дни. Въпреки че нови и нови учители се заразяват с COVID-19, а за няколко седмици загубихме над шестима преподаватели, Ангелов е категоричен, че училищата трябва да останат отворени. Много е важен локалният подход и да имаме гъвкавост при вземането на решения, коментира той по този повод. Министърът заяви, че можем само да контролираме заболяването, като спазваме сегашните мерки – носим маски и избягваме общуването с хора отблизо.

“Няма да затваряме държавата!”, обяви снощи премиерът Бойко Борисов в несвързано изявление в профила си във “Фейсбук”.

ОЩЕ ОТ БРИФИНГА СУТРИНТА

Най-важната мярка днес е да проявим разум и да помислим за нашите близки и за хората, които можем да предпазим и които можем да заразим, заяви здравният министър. На фона на над 41 000 активни случая, той предпочете да започне брифинга с данни за излекуваните – 1417 за тази седмица, 2788 излекувани от миналия четвъртък до днес.

Заетостта на леглата за COVID-19 на национално ниво е 30%, а на тези за интензивно лечение – 20%. Има обаче области, където заетостта е над 50-60%, в Шумен е 65%, в Благоевград – 53%. 40% от леглата са заети в област Габрово, 36% – Перник. В София град заетостта към вчерашна дата е била 28%, с новата заповед за ракриване на 200 легла в големите болници, която се чака от РЗИ, леглата в столицата ще се увеличат с около 1000. Отделни COVID-19 болници ще се обособят при над 50% заетост на всички легла, не само тези за болни от коронавирус.

Сред лекарите активните случаи са 1276, от тях 90 души са в болница, а седем души са в интензивни грижи.

Влизаме в изключителна сериозна фаза на епидемията. Най-ефективната мярка е носенето на маска на закрито, както и избягването на събирания и струпвания, каза министърът и призова да се избягват и пътуванията.

В София засегнатите от коронавируса са 21 533 човека. 15 980 са на домашно лечение, 4809 са излекуваните, съобщи шефът на “Пирогов” Асен Балтов. Относно очакваната заповедта на здравния министър големите болници да разкрият по 200 легла за COVID-пациенти, а по-малките – по 40-50, той съобщи, че в столицата вече са разкрити 3 хил. легла за лечение на пациенти с коронавирус, като 250 от тях са за интензивно лечение. В “Пирогов” леглата за средно тежки случаи са 713, а за интензивни грижи – 107. Проф. Балтов посъветва хората при първи симптоми – температура, мускулна отпадналост и др. – да си останат вкъщи поне 1-2 дни и да не ходят на работа. Ако симптомите продължат, да се свържат с личния си лекар, който да е уведомен през цялото време какво се случва с тях. Ако човек няма личен лекар, може да потърси РЗИ. “Трябва да има диференциране на лечението на тези пациенти, защото натискът върху болниците, които извършават триаж, е огромен. Ако личните лекари поемат лечението на леко болните случаи от първия ден до момента, когато се наложи постъпване в болница, нас това много ще ни облекчи”, посочи проф. Балтов.

ЗА РЕМДЕСИВИР

Всички български граждани, които лежат с COVID-19, да не гледат на Ремдесивир като на панацея, призова министърът. Всеки медикамент има и странични ефекти, лекарят преценява ползата и риска от прилагането на всеки препарат, посочи той. Днес в страната се очакват още 1700 флакона от лекарството, като Ангелов увери, че няма дефицит на медикамента. Следващата седмица ще бъдат доставени други 4300 флакона.

БЕЗ ХОТЕЛИ ЗАСЕГА

Към настоящия момент нямаме необходимост и планове да настаняваме пациенти в хотели, увери министърът на въпрос защо се налага мобилизиране на хотели, ако легловата база е заета само на 30%. Той уточни, че това е само обсъждана възможност с министъра на туризма.

ЗА ХАОСА

Налага се извод за тотален хаос в системата, отбеляза с осъдителен тон доц. Ангел Кунчев. “В момента в болниците се лекуват 3200 души, те получават пълната медицинска помощ, включително препаратите, които се прилагат в целия свят. Много е лесно да намериш трима, при които е имало някакво неразбирателство, забавяне на линейката. Сигурно ги има и ще продължи да ги има, но с фокусирането на вниманието върху тези 0.1%, създаваме усещане за хаос”, коментира той.

“Всеки пациент, който счете себе си за спешен, има право да потърси помощ във всяко спешно заведение в страната. Никой няма право да му откаже помощ”, заяви здравният министър на въпрос какво все пак да прави човек, когото връщат от различни болници. “Мерките не могат да спрат разпространението на вируса, той се разпространява дифузно и ние не можем да го спрем, но можем с адекватни мерки да го контролираме. Каквито и правила да напишем, ако хората не вярват в тези заповеди, в думите на лекарите, то тогава няма как тези неща да се спазват, няма да постигнем медицинския резултат, който целим – да намалим натиска върху лекарите и сестрите, които не излизат от болниците”, коментира Ангелов.

Ангелов разказа, че ситуацията е тежка и се случва при тръгването на линейката да има легла, а при пристигането й те вече да са запълнени. В “Пирогов” тази нощ е възникнала нуждата да се открият още легла. Затова министърът апелира към хората да проявят разум.

Много е важно, когато се появят симптоми, да се потърси лекарска помощ, призова министърът. Той отдаде повишаващата се смъртност на това, че хората търсят късно помощ, когато белият дроб вече е силно засегнат. Това, според него, е причината и да губим млади хора. Не започвайте панически да вземате лекарства, чуйте се с вашия лекар, постарайте се да се видите със специалист, каза той. Ангелов призна, че много хора прилагат терапии, предписани на техни познати, но предупреди, че при някои употребата на кортикостероиди е животоспасяваща, при други е опасна.

АБСУРД

Днес здравният министър ще поиска съдействие от МВР полицията да се включи в разнасянето на предписания на хората, които както е известно продължават да се връчват на хартия от РЗИ по адресите на карантинираните, тъй като това е документът, който се представя за болничен. Буди недоумение защо РЗИ просто не намери начин да праща по електронен обмен тези предписания на НОИ, а трябва все нови и нови служби да се мобилизират за тяхното разнасяне.

Поради забавянето при връчването на предписанията, министърът уточни, че болничният важи от деня на контакта. При 1600 заразени на ден в София, трябва да се проследят 5-6 хиляди контактни лица, призна Кунчев. “При немалък процент от данните, които лабораториите вкарват, липсва телефонен номер на пациента, много хора имат различна адресна регистрация, принудени сме да търсим тези хора чрез полицията”, коментира той. Кунчев даде пример с голям полицейски шеф в София, който се водел по адресна регистрация в Созопол.

КЪДЕ СМЕ НИЕ

Положението в Европа е изключително тежко, отбеляза Кунчев. Има само шест страни в оранжевата зона, сред тях Гърция, всички други са над 120 на 100 000 заболеваемост. Нашата заболеваемост достигна 388 на 100 000 за този период, това ни нарежда на 17-о място в ЕС и 4-о място на Балканите. 5,20 на 100 000 е смъртността, което ни нарежда на пето място в ЕС.
По области само Видин, Добрич и Силистра са в оранжевата зона, всички останали вече са в червената зона – с над 120 000 на 100 000. Кунчев изтъкна трите области като пример как вземането на мерки дава ефект, тъй като те в един или друг момент бяха в изключително тежка ситуация.

Достигнахме 900 теста на 100 000 население, отбеляза Кунчев. Средното за ЕС е около 2000 обаче. Има страни с по 7000 теста на 100 000. Това ниво е задоволително, то ни дава необходимите данни, но може да стане и по-високо при евентуални скрийнингови програми, коментира той. България в момента прави най-малко тестове в Европа.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *