НОЩ: Навлизаме в изключително сериозна фаза на пандемията!

НОЩ: Навлизаме в изключително сериозна фаза на пандемията!

В момента навлизаме в изкличително сериозна фаза в пандемията в страната, призна здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Най-важното нещо, за което искам да благодара на всички българи е съзнанието и разумът, който надделява, както и спазването на мерките“, посочи той на брифинга на Националния оперативен щаб.

„Най-ефективната мярка е носенето на маска на закрито, която спасява човешки живот и намалва бройката на постъпващите в болници. Следващата мярка е физическата и социална дистанция. Пропъръчваме на хората да избягват струпвания и да ограничат пътуванията, ако те не са крайно належащи. Най-важната мярка е да проявим разум и да мислим за всеки до нас, за нашите близки, познати, да ги опазим“, настоя той.

Министърът бе категоричен, че България има в запас достатъчно лични предпазни средства.

„Днес пристигат още количества ремдисивир – 1700 флакона, следващото количесто ще пристигне идната седмица – 4300 флакона. Нека всички българи, които имат симптоми на вируса, да не гледат на това лекарство като на панацея, защото и то има странични ефекти. Винаги лекарят преценява прилагането на всеки един медикамент. Лечението с него става по експертен съвет“, посочи проф. Ангелов.

Според статистиката, изнесена от него, от началото на седмицата до момента излекуваните са 1417.

По данни на информционната система в момента имаме 3191 пациента в болниците, от които 239 в интензивен сектор, заетостта на легата в болниците е приблизително около 30%, а тези в интензивни около 20 на сто.

„Изпитвам изключително неприятни чувства когато виждам в интернет хора, които не спазват мерките и търсят вратички в закона, за да нарушат дисциплината, давате ли си сметка, че това коства човешки живот. Не е време за празнуване, време е за солидарност, за връщане на доверието към българските лекари и подкрепа към тях“, заключи министърът.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *