Йорданка Христова избухна: няма демокрация, всички са лилави – бивши комунисти и ченгета

Йорданка Христова избухна: няма демокрация, всички са лилави – бивши комунисти и ченгета

„Няма демокрация, всички са лилави – бивши комунисти. Ченгета. В политиката липсва честност – тя е най-голямата мръсница“, коментира Йорданка Христова пред Георги Любенов в БНТ.

Голямата певица, която на 19 ноември прави прощалния си солов концерт, не пести разочарованието си от родната действителност. „Имах щастието да живея в много по-духовно време“, категорична е звездата. И припомня, че е отказала да се снима на стълбите пред „Свети Александър Невски“ за онзи прочут плакат, излязъл малко след 10 ноември, на който две-трети от рок и поп певците излъчват еуфория.

Какво прави днес дъщерята на Апостол Карамитев, чиято най-запомняща се роля е в „Опасен чар“? (СНИМКИ)

„Георги Минчев три пъти ми звъня. Когато го запитах кой стои зад цялата тази работа, той ми отговори: „СДС“. Затова не пожелах – ако беше наша акция, на изпълнителите, веднага щях да отида. Много по-рано, през 1985-а, самите ние организирахме страхотни благотворителни концерти „Да бъде ден“, а приходите от тях предоставяхме за колеги от другите изкуства“, върна лентата неостаряващата чаровница.

Тя сподели, че грандиозното й шоу в зала номер едно на НДК за 19 ноември струва над 60 000 лева. „Това е поне с 20 000 над сумата от предишния път. Искат ми пред НДК да има линейка с екип и какво ли не още. Винаги съм си плащала всички авторски права. Така трябва“, казва още тя. Данчето не крие, че винаги е спазвала правилата.

„Човек не може да прави, каквото си иска, но може да мисли, каквото си иска. Никога не съм имала проблеми с властта през соца заради репертоара си – само веднъж ми спряха песен заради една дума. За испанските ми парчета казвах, че са кубински и веднага минаваха. Не съм прекалявала и с минижупите. На „Златният Орфей“ през 1972-а излязох в рокля с огромни деколтета – отпред, отзад, без сутиен. Но не съм се държала вулгарно“, искрена е Данчето.

Тя е твърдо убедена, че Желязната завеса е провокирала бг артистите да творят стойностно изкуство. „Носехме награди от всеки фестивал на Запад“, добавя певицата, която изпълнява шлагери на 15 езика.

Не прави равносметки, но, като всеки мъдрец знае, че нищо не знае, и че е сигурна само в няколко истини: най-важното е да обичаш и да те обичат, всичко има начало и финал, всеки от нас ще си отиде.

„Както се шегува мой приятел, само саламът има два края“, иронична е изключителната дама, която неотдавна празнува 75.

Йорданка Иванова Христова е известна българска поп певица.

Завършва школата за естрадни певци в класа на Милчо Левиев през 1964 г. В същата година е на турне в Румъния с Оркестъра на БНР, а до 1967 г. е солистка на оркестър „София“. Снаха е на кандидат-члена на Политбюро на ЦК на БКП Григор Стоичков. С първото си участие във фестивала „Златният Орфей“ през 1966 г. печели I награда за песента – „Делфините“ (м. Димитър Вълчев). Концертната ѝ дейност включва над 3500 концертни участия в над 40 страни на света, между които: Канада, Куба, Русия, Никарагуа, Белгия, Швейцария, Германия, Франция, Скандинавските страни, Гърция, Кипър, Чехия, Унгария, Египет, Алжир, Испания, Сирия, Ливан и др.

Йорданка Христова е най-известната българска певица в Куба. Хиляди жени на Острова на свободата са кръстени на нея и носят нейното типично българско име. Тя оглавява фондация „Хосе Марти“ в България. Получава награда за цялостно творчество на телевизия „ММ“ през 2004 г.

През 2002 г. организира голям концерт с песните на Емил Димитров под надслов „Само един живот не е достатъчен…”, на който известни певци и групи изпълняват някои от най-големите хитове на певеца. На концерта Йорданка Христова изпълнява песента „Само един живот не е достатъчен“.

В края на 2008 г. празнува 40-годишен юбилей с концерт в НДК – „Животът е КУБАв“.

През 2007 г. е председател на журито на реалити формата Music Idol, а 3 години по-късно, заедно с Васил Найденов, Татяна Лолова и Нешка Робева е жури в шоуто „Байландо – сцена на мечтите“.
През 2013 г. с концерта си „Влюбена в живота” отбелязва юбилей – 70-ти рожден ден и 50 години на сцена.

Репертоарът на певицата включва многообразни лирико-драматични песни, като акцентът е върху латиноамерикански шлагери. Сред най-големите ѝ авторски хитове са „Делфините“, „Песен моя, обич моя“, „Изповед“, „Тежък характер“, „Обичай ме“, „Аз съм сила и нежност“, „Сърца червени“ (Химн на ЦСКА), „Гергьовден“, „Пей, сърце“, „Там, някъде в душата“, „Няма тъжни дни“, „Години“, „Патешка история“, „Пипи Дългото чорапче“, както и дуетните песни „Влюбени“ – с Борислав Грънчаров, „Жена“ – с Бисер Киров и „Човек се ражда в светлина“ – с Боян Иванов.

През 2015 г. взема активно участие в юбилейните концерти на Мустафа Чаушев „50 години с песните на Мустафа Чаушев“, които се провеждат в градовете Шумен, Добрич, Русе, Бургас, Пловдив и София.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *