Нова секира за всички шофьори! До 200 лв глоба при неправилно паркиране, дори и в наше отсъствие

Нова секира за всички шофьори! До 200 лв глоба при неправилно паркиране, дори и в наше отсъствие

До 200 лева глоба, ако спрем не където трябва. Новото е, че глобата може да се получи и в наше отсъствие.

Създадено е специално звено към Центъра за градска мобилност, което ще следи и санкционира нарушителите. Глобите остават същите – от 20 до 200 лева, предава БНР.

Досега Общинска полиция съставяше фишове за нарушение, но в присъствието на водача. Според общината това е неефективно, защото той често не може да бъде открит или пък упорито оспорва нарушението. От днес неприсъствения фиш веднага се поставя върху автомобила, до час се вкарва в общинската система за местни данъци и такси, а след седмица се получава по пощата.

Кристиан Кръстев, заместник-кмет по транспорта на София: Проверките ще бъдат най-вече по столичните улици и булеварди, където се движи основно градският транспорт и където има възпрепятстване на пешеходци и на велосипедисти.

Често шофьорите спират неправилно и пускат аварийни светлини, но от общината предупреждават, че това няма да ги спаси от санкция.

Реакциите спрямо нововъведението бяха противоположни.

Така трябва да бъде. Живеем в Европа и трябва да се спазва закона.

Трафикът е много голям… няма места, няма къде да спират – затова се правят нарушения, защото няма къде да спреш наистина.

Засега само 10 служители от Центъра за градска мобилност, ще извършват проверките. При доказана ефективност те ще се увеличат и ще покриват и кварталите на столицата.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *