Какво да правим, ако орхидеята не иска да цъфти-Супер прост способ, който я кара бързо да цъфне

Какво да правим, ако орхидеята не иска да цъфти-Супер прост способ, който я кара бързо да цъфне

Приказните орхидеи са сред трайните тревисти растения. В природата има повече от 30 000 сорта орхидеи.

В естествена среда това цвете не расте в почвата, а се придържа към дърветата.

От средата на 18-ти век орхидеите са превзели оранжерии и ботанически градини. Цветовете на това растение са завладяващи с красотата и разнообразието. Понякога опитите да отглеждате орхидеи в дома си се превръщат в пълно фиаско, тъй като растенията развиват интензивно само корените и листата. За да разберете причината за отсъствието на цветове, първо разберете характеристиките на нейното отглеждане.

Тропическият климат е най-подходящото естествено местообитание за орхидеите. Следователно, ако условията за поддръжка на растенията са много различни от естествените, не чакайте обилен цъфтеж.

Сред най-важните причини за липсата на цвят могат да бъдат идентифицирани следните:

Орхидеите обикновено се засаждат в малки саксии, в които почвата е бързо се изтощава. Затова трябва да се подхранва периодично. Минералната захранка за орхидеи трябва да съдържа по-малко азот. Азотът осигурява растежа на зелената маса и за да се оформят пъпки, трябва да имате калий, магнезий и фосфор. Преди да поставите растението в саксия, първо е необходимо да се напои обилно, за да не се изгарят корените на орхидеята.

Пригответе воден разтвор на ниска концентрация от сухи торове. Прекомерното количество хранителни вещества също е много вредно за растението.

Неправилно напояване

Орхидеите имат широки листа, от които всяка влага се изпарява много бързо. В периода на активен растеж растението трябва да се напоява достатъчно често, 2-3 пъти седмично. През зимата, обратното е правилно – не овлажнявайте почвата изобилно. Водата за орхидеята трябва да е мека. Препоръчително е да използвате преварена или филтрирана вода при стайна температура. Мокри корени, на които са видими капчици кондензат, не са добре. Прекомерната влага благоприятства образуването на гниене върху корените.

Нарушаване на температурния режим и светлина

Орхидеите са много податливи на температурни промени. Температурните разлики в деня и нощта не трябва да надвишават 4 ° C. През лятото оптималната температура на въздуха трябва да варира между 18 – 25 ° C, през зимата – не по-ниска от 15 ° C. За орхидеите осветлението е важно, но директните лъчи на слънцето също са нежелателни. Защото предизвикват изгаряния по листата.

Неподходящ субстрат

Субстратът за орхидеята трябва да осигури корените с минимална влага и свободна циркулация на въздуха. Поради тази причина орхидеите не могат да се засаждат в обикновени черноземни или градински почви.

Съдът, в който е засадена орхидеята, трябва да бъде напълнен със субстрат, състоящ се от мъх, торф и груб пясък. Най-добре е да купите готова почва от магазин за цветя, специално за отглеждане на орхидеи.

Корените са най-важните! Местоположение на кореновата система в саксията

Орхидеите имат много силни корени. В естествена среда, тези корени се придържат към дървесни стволове. За подпомагането на растението във вертикална позиция ще помогне саксията. За да се осигури достъп до слънчева светлина, саксията трябва да бъде направена от прозрачен материал.

Наличието на дупки в долната част на саксията за отводняване на водата е задължително.

Желателно е върху стените на саксията да има такива дупки за въздушна вентилация. Корените трябва да се поставят свободно в саксията, дори да излязат. Най-доброто от всичко, за орхидеята са подходящи саксии от прозрачна пластмаса. Този материал ви позволява да видите как се развиват корените. Ако искате да пресадите растението, тогава пластмасовата саксия може лесно да бъде срязана и не поврежда корените по време на изваждането.

Как да стимулираме цъфтежа на орхидеи – най-ефективните начини

В тропическа среда орхидеите се намират в покритието на гъста растителност, така че за орхидеите не съществува такова нещо като смяна на сезона.

Най-малко капризен вид орхидея е Фаленопсис, които могат да цъфтят непрекъснато в продължение на 11 месеца. Въпреки това, да се постигне този резултат у дома, не е толкова просто.

Рязко изменение на температурата

През деня орхидеята трябва да бъде в топла стая. През нощта, можете да отворите прозорец или балкон, ако искате да намалите температурата до 16 – 18 ° C. През лятото можете да държите орхидеята в градината. Като е на открито се ускорява фотосинтезата и насърчава натрупването на въглероден диоксид, който стимулира цъфтежа.

Създаване на подходяща среда

За да създадете такъв сух климат, увеличете интервалите от време между поливането. През лятото поливайте орхидеята веднъж на 4 дни, през зимата веднъж седмично.

Корените на орхидеите трябва да са сухи. Ако правилно поливате растението, долните листа ще бъдат леко меки.

Топъл душ

Преди да започнете тази процедура, запълнете банята с пара, като включите горещата вода. Саксиите с орхидеи 15 минути поливайте с топла вода, температура около 35 ° С. През това време растението абсорбира влагата през корените и интензивно отделя влага през листата. За една седмица орхидеите трябва да произведат цветни стъбла.

Подобрете осветлението

Различните видове орхидеи изискват различна интензивност на осветяване. Когато растението не цъфти дълго време, може да няма достатъчно светлина. Преместете саксията с орхидеята на друго, по-осветено място или купете специална флуоресцентна лампа.

Подрязване на цветоносите

На всеки цветонос има няколко пъпки, които са в латентно състояние. За да се стимулира цъфтежа, изрежете стъблата приблизително на 3 пъпки.

Пресаждане на орхидея

Липсата на цъфтеж може понякога да се дължи на изчерпване на почвата. Винаги се гледат листата на растението. Когато растящите листа са по-малки от старите или имат различна форма, тогава орхидеята трябва да бъдепресадена в нов субстрат.

Има орхидеи, които произвеждат цветове едва след навършване на тригодишна възраст.

Растението е достатъчно зряло и готово за цъфтеж, само когато има 5 – 8 издънки.

Стимулирайте цъфтежа само при здрави орхидеи. За да получите клонче с цветове, болните орхидеи трябва да получат сила.

Орхидеята е пуснала цветоноси-Какво следва?

Като правило, от момента, в който орхидеята пусне стъбла с пъпки, отнема около 2 месеца, за да се отворят първите цветове. През този период от време, трябва да създадете удобни условия, така че пъпките, които все още не цъфтят, да цъфнат.

В близост до саксията с орхидеята трябва да поставите малък контейнер с вода, за да осигурите достатъчно овлажняване на въздуха. Ако къщата е много топла, желателно е орхидеята да се пръска с топла вода. Поливането на растението е по обичайния начин, според изсъхването на субстрата.

Зимната орхидея се нуждае от допълнително осветление

За да компенсирате липсата на светлина, използвайте фитолампа. Тази лампа не изсушава въздуха и осигурява на растението необходимото количество ярка светлина. Светлата част на деня през зимата трябва да бъде не по-малко от 12 часа.

Орхидеята не обича, когато често се премества от място на място и реагира на тези движения с бавен растеж. Ако все пак искате да преместите саксията, поставете я на същата страна на светлината, както е преди.

Заредете растението с торове, съдържащи фосфор и калий, до появата на първия цвят. Тези компоненти благоприятно влияят върху образуването и растежа на цветните пъпки. Когато орхидеята цъфти, няма нужда от допълнителен тор.

Правилната грижа за орхидеята след цъфтежа

Периодът на цъфтеж продължава от 5 до 12 месеца. Не откъсвайте цвета непосредствено след изсъхването му. Уверете се, че орхидеята вече не цъфти. Разгледайте внимателно стъблото, за да разберете как да продължите в бъдеще. Ако върхът е зелен, тогава може да се появят допълнителни пъпки.

Когато цветът започне да пожълтява и започне да изсъхва, цъфтежът свършва. Орхидеята обаче все още продължава да се храни от стъблото. Следователно, стъблото трябва да бъде отрязано, след като е напълно изсъхнало.

Обикновено рязането се извършва, оставяйки 3 по-ниски пъпки, а долната част трябва да бъде най-малко 2 см. Понякога през лятото се появяват млади издънки на клончетата. С неговата помощ, орхидеята може да бъде умножена. Оставете този процес върху стъблото в продължение на около 6 месеца, докато пусне корени и 2 листа.

Грижата на растението след цъфтежа почти не се различава от останалите периоди. В покой, можете да намалите количеството торене до веднъж месечно. Когато субстрата изсъхне бързо след поливането, а корените се показват от дупките в долната част на саксията, е време да пресадите орхидеята. Най-подходящият период е непосредствено след цъфтежа.

Преди пресаждането, орхидеята се напоява обилно и внимателно се изважда от саксията.

Не можете да разпъвате корените. Зачервените и изсъхнали корени трябва да бъдат премахнати. Субстратът може да бъде предварително калциниран с огън, за да унищожи вредителите. За отводняване е необходимо да поставите слой гранитни камъчета на дъното на саксията. В нов субстрат орхидеята се поставя на същото ниво както преди.

След пресаждането не е нужно да напоявате орхидеята. Можете само да напръскате растението.

Периодът на почивка трае около 3 – 6 месеца, след което ще се появят нови стъбла, а орхидеята отново ще цъфти.

Не се страхувайте! Благоприятни условия за цъфтящи орхидеи, не е трудно да се създадат.

Основното нещо е да обиколите растението с грижа и любов и тогава ще можете да се любувате на красивите екзотични цветя през цялата година.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *