Инструкции от РЗИ: Ето кога карантината е 14 дни, и кога-10 дни!

Инструкции от РЗИ: Ето кога карантината е 14 дни, и кога-10 дни!

Въпреки, че многократно се говори за това в медиите, много хора все още не са наясно за това, кога карантината след положителен PCR-тест или контакт с болен от COVID-19 е 14 и кога – 10 дни.

Ето защо Столичната регионална здравна инспекция публикува подробни инструкции за карантината:

На задължителна изолация и/или лечение в домашни условия за период от 14 дни, от датата на потвърдителното лабораторно изследване подлежат следните потвърдени случаи на COVID-19:

Заразоносители (асимптомни лица);

лица с леки клинични оплаквания (телесна температура над 38 градуса, кашлица, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и/или диария, без промени в психичния статус (т.е.

объркване или летаргия) и без придружаващи хронични заболявания и/или имунокомпрометиращи състояния;

лица, които писмено и изрично са заявили отказ от болнично лечение.

Всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19, подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния контакт с потвърдения случай, като се поставят под карантина в дома или на друго място, посочено от тях.

Под карантина за срок от 10 дни се поставят и лицата, които са влезли на територията на страната от други държави, посочени в заповед на министъра на здравеопазването.

Ако до изтичане на определения с предписанието срок не се появят симптоми на COVID-19, съгласно актуалната дефиниция за случай, карантината се преустановява.

Преди няколко дни на брифинга на Националния оперативен щаб беше обявено, че се обмисля уведомяването на хората с положителен тест за коронавирус и на контактните им да става с есемес.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *