Здравният министър тръгва на проверки по болниците-ще иска оставки

Локдаун

„Утре ще тръгна по всички болници, които отказват да разкрият легла – частни и държавни, ще видите какви ще бъдат последствията за тези лечебни заведения – ясни бързи и навременни, без никакво колебание“.

Не мога да възприема факта за нормално, че една линейка ще чака пред болницата, чиято врата е затворена с часове да бъде свален болният, а в същия момент да има човек на 33 години, който да чака за линейка. Или да слезе санитар, или охраната на болницата и да иска PCR тест. Това не може да бъде повод за постъпване в лечебно заведение.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов пред бТВ.

„Максимално бърза ще бъде проверката относно починалия 33-годишен мъж, който се е влошил докато е чакал линейка. Няма да се колебая, ако има хора, които са превишили правата си и не са си изпълнили задълженията, да си получат наказанията. Ще изчаквам проверката и всеки, който е нарушил правилата, ще си понесе отговорността. Няма да има галеници“, заяви министърът.

Той добави, че вчера е поискал оставката на директора на Четвърта градска болница в София.

„На мен ми трябваха 20 секунди, за да разбера, че там няма организация. Всеки четвърти почти е със симптоми и има нужда от PCR тест. 80 лв. имаме за този човек по клиничните пътеки, за да бъде изследван, а те ще му искат PCR. Който нарушава правилата, не е за тази система. Не мога да се съглася, че ще има директор на болница, който не бил разбрал или си прави свои правила“, категоричен е Ангелов.

По думите му заповедите, които зависят от него са издадени, но „отново виждаме, че някой иска PCR. Затова се вбесявам – това е абсолютно нередно. Щом кметът на София Йорданка Фандъкова иска проверка, такава ще бъде назначена“.

Той допълни, че на него проверка не му е достатъчна. „Какво ще покаже тази проверка? Има ли някъде документ, че тази линейка е висяла часове пред болницата или заповед, че се иска PCR? Проверката ще покаже, че няма никакви нарушения, защото нямаме писмена заповед. Не може линейка да чака пред болницата. Не може някой да чака линейката. Трябва да се свали в Спешно отделение, където му се правят изследвания, преценява се състоянието му и ако се налага, се приема в болница. Абсурдно е да седи в линейката и да чака“, заяви още здравният министър.

„Ако толкова няма лекари, които да влязат, аз ще вляза. Ще призова и българските депутати, които са лекари, да свалят костюмите, да облекат екипите и да влязат в болниците“, подчерта здравният министър и допълни, че е недопустимо да няма желаещи лекари да се включат в битката срещу коронавируса.

Проф. Ангелов заяви, че са осигурени екипи за столичната Спешна помощ, която от дни алармира, че е претоварена и не може да смогва с всички сигнали. По данни на здравното министерство, за вчерашния ден има 414 повиквания на тел. 112, а
вечерта – 294.

„Ситуацията е изключително напрегната. Имаме нужда от още коли, тези коли сме ги осигурили по линия на МВР, откъдето са осигурени 25 автобуса. В понеделник ще се срещна с всички частни линейки, които по предварителни сметки са около 100, ще направим среща и с таксиметрова компания, която би могла да предостави коли. Идеята е тези хора да бъдат закарани максимално бързо до лечебните заведения“, каза ресорният министър.

Той уточни, че ще изиска от големите лечебни заведения да се поставят фургони на входовете, където да се извършва преглед на пациенти със симптоми на COVID-19, които не могат да бъдат прегледани от лекар.

За затварянето на нощните заведения Ангелов обясни, че „няма как да е издадена заповед, че няма да работят, а медиите да публикуват клипчета, където някой пуши наргиле и казва: „Тук коронавирус няма, всичко е наред“. Това ли е съзнанието на българите? Това ли трябва да правим – да търсим начин как да заобиколим закона?, попита той.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *