„Наглите“ Църо и Прасето осъдиха България: Двамата от кървавата група за отвличания на баровци прибират огромно обезщетение

„Наглите“ Църо и Прасето осъдиха България: Двамата от кървавата група за отвличания на баровци прибират огромно обезщетение

Павел Петков – Прасето и Цветозар Славчев – Църо, зрелищно сгащени от спецчастите през декември 2009 г. като част от бруталната банда за отвличания на богаташи „Наглите“, осъдиха държавното обвинение за арестите си 10 години по-късно. В два различни съдебни процеса за обезщетение, двамата от „Наглите“ получиха по 15 000 лева за „страданията“ си, постановени от съдийките в Софийки Апелативен съд Нели Куцкова и Ася Събева.
Изключително спорното съдийско решение по делото на Павел Петков – Прасето бе постановено от Нели Куцкова, съобщи „24 часа“. Тя реши, че прокуратурата следва да плати обезщетение от 15 000 лева на Павел Прасето за причинени му имуществени и неимуществени вреди. На предната инстанция в Софийски градски съд също бяха присъдени финансови компенсации за опасните крими рецидивисти – от по 10 000 лева.

Павел Петков – Прасето, който има в съдебното си досие 6 присъди за грабежи и въоръжени обири със стрелба, бе обвинен и съден, че е бил част от „Наглите“ и че е участвал в отвличанията на Ангел Бончев и Румен Гунински.
Първата жертва – Ангел Бончев, бе похитен на 22 май 2008 г. държан окован във вериги в плен 51 дни. Похитителите му отрязаха 2 пръста, за да мотивират неговия партньор Гриша Ганчев да им плати поискан откуп от 5 милиона лева.
Накрая Бончев бе захвърлен край Княжево, след като извергите отвлякоха неговата съпруга Камелия, отишла да им предаде събраната сума от 395 000 евро. За да освободи съпругата си по нареждане на похитителите Бончев дари сумата от 157 000 евро на фондацията за борба с рака на гърдата „Утре за всеки“. Тези пари не му бяха върнати никога, а жена му Камелия не издържа шока от преживяното и по-късно почина от онкологично заболяване, отключено покрай кошмарния трилър.

В процеса срещу „Наглите“ обаче Павел Прасето бе оправдан въпреки солидните улики, които бяха събрани срещу него. Това му даде основание да заведе дело с иск за общо 1,6 милиона лева за имуществени и неимуществени вреди. Заради делото „Наглите“ той бил задържан незаконно 2 години и 4 месеца. Пред съда бившата му съпруга твърди, че на 22 декември 2009 г. спецчастите на МВР нахлули в дома им, разбивайки вратата, за да го задържат. Казва още, че двете им деца, тогава на 8 и 15 г., се изплашили. Г-н Прасето бил повален на земята с белезници и удрян с електрошок. Той крещял и всички в семейството изпитвали ужас. Докато бил зад решетките, Петков бил потиснат, плачел и споделял, че иска да се самоубие. Заради това жена му го напуснала и се развели. А в училище децата му били наричали „Наглите“.

Декември 2009 г.: Барети щурмуват една от тайните квартири на бандата за отвличания, в която са били държани в плен част от жертвите им. Снимка: МВР
С подобни трогателни мотиви и друг неосъден от „Наглите“, но доказано установен като част от бандата – Цветозар Славчев, поиска пари от прокуратурата и ги получи след решение на съдийката Ася Събева от Софийски апелативен съд. Църо претендираше за 400 000 лева, защото е стоял в ареста 5 месеца. Баща му свидетелствал колко зле се е чувства сина му, как приятелите му са се дистанцирали от него заради медийното разгласяване на делото „Наглите“. Състав на САС с председател Ася Събева приема, че вредите за него са в размер на 15 хил. лв. По делото става ясно, че когато бил задържан, той не пожелал майка му да го посещава, за да не ѝ стане лошо.

Цветозар Славчев – Църо ще прибере чек от 15 лева. Не бил, моля ви, част от „Наглите“…

„Бил притеснен, потиснат, изплашен, отслабнал около 40 кг, станал необщителен“, установява съда и добавя, че заради делото „Наглите“ Църо станал асоциален и познатите и приятелите му се отдръпнали.
Скандалните осъдителни присъди за финансово обезщетение, дължимо от прокуратурата на закоравели бандюги, съпричастни към опасна банда, реализирала 13 отвличания, повдига куп въпроси. Първият от тях е – а защо не бяха осъдени Павел Прасето и Църо за бруталните престъпления на „Наглите“, въпреки солидния доказателствен материал и множество улики срещу тях?
Източник: lupa.bg

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *