3 признака за сърдечен удар, които всяка жена трябва да знае!

3 признака за сърдечен удар, които всяка жена трябва да знае!

Жените имат по-голям шанс да умрат от сърдечен удар, отколкото от всички форми на рак. Освен това повече жени умират от сърдечни заболявания, отколкото мъже.

Ранни предупредителни признака за сърдечен удар, които всички жени трябва да знаят:

1) Необичайна умора

Внезапната умора е повод за притеснение. Всяко усещане за тежест в гърдите, придружено от умора, може да бъде предупредителен знак.

2) Изпотяване и недостиг на въздух

Ако потенето и недостигът на въздух продължават по време на почивка или след тренировка, трябва да се подложите на изследване. Ако всичко това е придружено и от симптоми като болка в гърдите, консултирайте се с лекар възможно най-скоро.

3) Болка в области, различни от гърдите

Болката показва, че нещо не е наред, но това не означава непременно точното местоположение на корена на проблема. Болката в гърба, болката в ръцете или болката в челюстта често показват инфаркт.

Симптоми, характерни за жените по време на сърдечен удар:

гадене
затруднено дишане
виене на свят
стомашна болка
усещане за налягане
болка в ръцете, челюстта, гърба или шията.
9 съвета за намаляване на риска от сърдечен удар:

1) Куркумин

Прекомерното възпаление се свързва с повишен риск от коронарна артериална болест, както и сърдечен удар. Доказано е, че добавянето на куркумин, активната съставка в куркумата, води до отстраняването на натрупванията в артериите поради силните му противовъзпалителни свойства.

2) Захар

Според проучване от 2014 г. хората, които консумират 10-24% от дневните калории под формата на добавена захар, имат 30% по-висок риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания. Високият калориен прием също повишава холестерола и нивата на триглицеридите.

3) Борба с оксидативния стрес с витамин С и рибено масло

Научно е доказано, че дефицитът на витамин С увеличава риска от смърт от исхемична болест на сърцето. За да се предпазите и разширите артериите, помислете за добавяне на рибено масло към ежедневния си хранителен режим.

4) Добавете витамин D и витамин К към храненето си

За оптимална защита, помислете за добавяне на витамин D3. Освен това се уверете, че получавате достатъчно витамин К, тъй като липсата на това хранително вещество увеличава риска от калциране на артериите.

5) Яжте чесън

Чесънът помага за намаляване на риска от сърдечен пристъп чрез понижаване на кръвното налягане.

6) Яжте плодове и зеленчуци!

Доказано е, че консумирането на повече от пет порции плодове и зеленчуци дневно намалява риска от развитие на коронарна сърдечна болест с 20%.

7) Спрете пушенето

Пушенето увеличава нивата на фибриноген – протеин, който увеличава риска от опасни кръвни съсиреци и в крайна сметка причинява сърдечен удар. След като спрете пушенето, нивата на фибриноген ще паднат и ще се нормализират след няколко години.

8) Медитирайте

Според проучване от 2012 г. медитацията намалява риска от сърдечен удар, инсулт и смърт при пациенти с коронарна болест на сърцето.

9) Умерени физически упражнения

Жените, които тренират ежедневно, имат по-нисък риск от сърдечен пристъп, отколкото неактивните жени. Въпреки това, интензивните тренировки също са опасни, затова не прекалявайте.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *