Яжте поне по един жълтък дневно при проблем с щитовидната жлеза

Яжте поне по един жълтък дневно при проблем с щитовидната жлеза

Проблем с хормоните и щитовидната жлеза имат почти всяка жена. Не е нужно да посягаме веднага към лекарствата. Научете за този трик, с който може да поддържате хормоналния си баланс и да се чувствате добре.

Един от симптомите на заболяването на щитовидната жлеза е нервност, раздразнителност и депресия. Ето защо, използването на яйца е един от най-лесните и практични начини за подобряване на здравето на щитовидната жлеза.

Значението на този орган не трябва да бъде подценявано: жлезата е отговорна за състоянието на нервната система и психиката, сърдечно-съдовата система, стомашно-чревния тракт, репродуктивните и мускулно-скелетните системи. Ако щитовидната жлеза не работи както трябва, идват и сериозни здравословни проблеми. Най-често жените страдат от това след навършване на 40 години.

Двата хормона на щитовидната жлеза , трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4) са съставени от тирозин и йод. Т3 е биологично активен хормон, докато Т4 остава неактивен, докато се превърне в Т3.

Щитовидната жлеза произвежда и друг хормон – калцитонин. Той поддържа нормалните
нива на калция, активира минералния метаболизъм, запазва целостта на костната
тъкан и ускорява тяхната регенерация. Ако концентрацията на този хормон в кръвта е по-висока от допустимата стойност, това показва проблем при щитовидната жлеза, белия дроб, простатата, гърдата, анемията и хиперплазията.

Ранните симптоми на заболяване на щитовидната жлеза са незабележими, следователно диагнозата на първия етап е неоткриваема. Ето защо е важно да се погрижите за здравето на щитовидната жлеза предварително, като изберете оптималната диета за това.

Ползите от яйчен жълтък за щитовидната жлеза

Както всеки друг орган в нашето тяло, щитовидната жлеза зависи от редовното снабдяване с хранителни вещества, от които тя се нуждае, за да функционира нормално. Яйчният жълтък е добър източник на трите важни хранителни вещества за това.

Тирозин
Това е аминокиселина, която се усвоява от протеинови храни и се произвежда в тялото от друга аминокиселина, фенилаланин. Тирозин – това е формула за добро настроение, премахва тревожността и страха, помага за борба със стреса. Изобщо не е чудно защо всички лекари и диетолози са големи фенове на яйцата. Две яйца съдържат около 0,5 g тирозин и 0,7 g фенилаланин (с дневна доза 1-5 g).

Йод
Според Световната здравна организация липсата на йод остава една от основните причини за нарушения в развитието на мозъка при децата. Всеки от нас трябва да получава достатъчно йод през целия си живот, така че щитовидната жлеза нормално да произвежда хормони. Един жълтък от яйце осигурява на тялото 12 мкг йод, което е 8% при дневна необходимост от 150 мкг.

Селен
Около 90% от хормоните, секретирани от щитовидната жлеза , се състоят от Т4, който се превръща в активен хормон Т3. Дължи се на селен-зависими ензими. По този начин селенът може да активира хормона в Т3 и да го инактивира обратно към Т4. Ето защо селенът е много важен за регулирането на тироидните хормони. Едно яйце ще осигури на тялото ви 16 mcg селен, което е 29% от препоръчителната доза за деня.

Както знаете, стресът прави работата на щитовидната жлеза много по-труден. Лечението с яйца е необичаен, но ефективен начин за преодоляване на тези заболявания.

Също така този орган е в комплексна връзка с други жлези и биохимични процеси. Един дисбаланс във всяка част на тялото може да повлияе на цялата система. Следователно лечението трябва да се адаптира към конкретна причина за това.

Ако щитовидната жлеза не работи правилно, приемането на йод или други хранителни
вещества може да не помогне или дори да изостри проблема. Консултирайте се с ендокринолог, за да получите правилната диагноза, преди да започнете с каквато и да било храна или добавки.

Коментирай във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *